Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.12.11

Comportillo Gran Reserva 2001

Comportillo Gran Reserva 2001
  • Valmistaja: Bodegas Ontañon
  • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja Gran Reserva
  • Maa: Espanja
  • Alue: Rioja, Rioja Baja
  • Rypäleet: Tempranillo (95%), Grenache (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: n. 7,50e (Syksy 2011, Espanja)
  • Hinta nyt: 198,00 SEK (~22,06e, Kesäkuu 2012,
    Systembolaget, beställningssortiment)
Korkin alta paljastuva tuoksu on todella runsas, punamarjainen, kevyen maamainen ja vaniljaisen tamminen. Rustiikkisuus ja tammi osoittavat siis hyvin tyypillistä Riojaa löytyvän pullosta.

Maku on hieman kevyempi mitä tuoksu antoi odottaa, mutta suutuntuma on kuitenkin pyöreän täyteläinen. Raikkaan hapokkaassa ja miellyttävän marjaisessa maussa on havaittavissa myös kevyttä vaniljaista tammisuutta sekä lähes hikistä eläimellisyyttä.

Tanniineja ei ole kovinkaan runsaasti ja ne, jotka lopulta tuntuvat, ovat silkkisen pehmeitä ja ystävällisiä. Jälkimaku on pitkä, hapokas ja kevyn karpaloinen.

Yleisvaikutelmana viini on hyvin kehittynyt, melko mehukas ja viehättävän maalaishenkinen. Vaikka maku ei varsinaisesti hyökkää naamalle, on viinissä selvää riojalaista, viiksekästä röyhkeyttä.

Alkon valikoimasta viiniä ei lödy, vaan viini oli tarttunut ostajan mukaan reilun seitsemän euron hintaan espanjalaisesta ruokakaupasta. Tällä hinnalla viinin hinta-laatusuhde rikkoo kaikki tunnetut asteikot. Sen sijaan naapurivallan Systemistä viiniä kyllä löytyy, mutta vasta n. 22 euron hintaan, jolla viinin hinta-laatusuhde humahtaa juuri ja juuri OK-tasolle – viini on siis siellä suomalaisen viinihinnoittelun viitekehyksessä jotakuinkin hintansa arvoinen.

Lyhyesti: Hyvin tyypillinen, ryhdikkään röyhkeä riojalainen, joka toimii oikein erinomaisesti niin seurusteluviininä kuin kypsän punaisen lihan tai juustojen kanssa.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on oikein tasapainoinen, eikä siitä tunnu heikkoja kohtia löytyvän.

Hinnan (7,50e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.
Hinnan (22,06e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti