Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.12.11

Gérard Bertrand Pinot Noir-Grenache 2009

Gérard Bertrand Réserve Spéciale Pinot Noir-Grenache 2009
  • Valmistaja: Gérard Bertrand
  • Tyyppi: Punaviini, IGP / Vin de Pays d'Oc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon
  • Rypäleet: Pinot Noir (75%), Grenache (25%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,89e (Syksy 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 11,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Kyseessä on siis Bertrandin IGP-tasoinen Pinot Noir, jonka rakennetta on ryhdistetty neljänneksellä runsaana ja muhkeana tunnettua Grenachea.

Viinin tuoksu on miellyttävän runsas, raikas ja todella marjainen: selvä Pinot Noir'n sydän jo tuoksussa. Seasta kuitenkin löytyy myös paljon kukkaketoisuutta. Viinin väri on kevyen hailakka, läpinäkyvän punainen.

Maku on hapokas, hillitty ja kevyt. Pinotnoirisuus nousee esiin kirpeän puolukkaisessa ja hapokkaan marjaisessa maussa. Grenachen tuhdimpaa makua ei juurikaan löydy viinin makumaailmasta – lukuun ottamatta kevyttä, melkeinpä raa'ahkoa vadelman makua, jollaista saattaa löytää kummasta rypäleestä tahansa tehdystä viinistä. Varsinaista muhkeutta rypäle ei ole viinin makuun juurikaan tuonut, ja viini onkin pinotnoirmaisen kepeä ja raikas. Sen sijaan viini on sopivan täyteläinen ja melko alkoholipitoinen, mikä saattaa olla Grenachen avuja, tai saattaa olla olematta. Alkoholisuus ei kuitenkaan nouse missään vaiheessa viinin mausta esille.

Viinin rakennetta hallitsee selvästi runsas, mutta marjaisen hedelmäisyyden kanssa hyvin tasapainossa oleva hapokkuus, tanniinit ovat hyvin kevyitä ja vähäisiä. Jälkimaku on pitkä ja seuraa makua hapokkaalla marjaisuudellaan.

Yleisesti Bertrandin Pinot Noir-Grenache on vallan hurmaava kokonaisuus, jossa maku ei ihan seuraa tuhtia tuoksua, mutta silti lopputulos on oikein mahtava. Se on hyvä seurustelujuoma kevyen viinin ystäville, mutta erityisen varmasti loistava yhdistettävä vaalean lihan ja paistettujen vihannesten kanssa.

Lyhyesti: Hapokas, marjaisa ja tasapainoinen viini, joka on todella helppo yhdistellä monen ruoan kanssa.

Arvio: Erittäin hyvä – kympin hintaluokassa parhaita yleiskäyttöisiä kevyitä ruokaviinejä.

Hinnan (11,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti