Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.12.11

Hewitson Baby Bush 2009

Hewitson Baby Bush Mourvèdre 2009
  • Valmistaja: Hewitson
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Barossa Valley
  • Rypäleet: Mourvèdre (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,84e (Joulukuu 2010, Alko)
  • Hinta nyt: 14,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Baby Bush saa nimensä viiniköynnöksistään, jotka ovat nuoria pistokkaita maailman vanhimmista Mourvèdre-rypäleen köynnöksistä (Hewitsonin vuonna 1853 perustettu Mourvèdre-tarha, jonka rypäleistä valmistetaan Old Garden -viiniä.) Viinin tuoksu on varsin tuhti ja tumman marjainen.

Heti pullosta kaadettuna viinin maku on intensiivisen ja tuoreen sinimarjainen, mutta hieman turhan ärhäkkä. Reilun tunnin dekantterissa ilmaa keränneenä viini tuntuu parantuneen huomattavasti. Tuoksu on auennut täysin toisenlaiseksi ja tietynlainen tammea ja rypäleisyyttä yhdistelevä konjakkimaisuus hallitsee sitä monien melko kypsien marjojen ohella.

Maku on pyöreä ja samettisen täyteläinen, tanniinit eivät ole erityisen runsaita, mutta tukevat viiniä hyvin voimakkaina tuntuvien happojen kanssa. Maku on runsas, sopivan rustiikkinen ja osaa antaa sitä mitä tuoksu lupaa. Jälkimaku jatkuu pitkään.
Tuhdin pizzan kanssa kanssa viinin mausteisen ja kevyen puisen tamminen maku ei ollut paras mahdollinen yhdistelmä, vaikka valittaa ei kyllä kehdannut näin maukkaasta viinistä – kuitenkin voimakkaamman makuinen ruoka olisi tehnyt enemmän oikeutta viinille. Ruoan eduksi mainittakoon, että mausta pystyi erottamaan pizzan kanssa yllätyksellisesti jopa selvän suklaisia tammen aromeja. Viinin kohtuullisen runsas alkoholisuus ei maistunut ollenkaan liiaksi läpi vaan tuntui enemmän nieluä lämmittävänä tunteena. Lopuksi suuhun jää pitkä, moniulotteinen viinin maku, jonka hapot nostavat veden kielelle.

Viini on varsinainen yllätys australialaisviiniksi: odotin tyypillistä, kypsän hillomaista australialaista hedelmäpommia, mutta sainkin ranskalaiseen tai pohjois-espanjalaiseen hengessä valmistetun, maukkaan mausteisen ja tumman marjaisen laatuviinin. Hintaa viiniltä löytyy aussiviiniksi enemmänpuoleisesti, mutta pakko myöntää – Baby Bush on oikein kannattava ostos.

Lyhyesti: Roteva, tunnin parin ilmaamista kaipaava australialaispunaviini vanhan maailman hengessä.

Arvio: Erinomainen – varsinainen yllättäjä aussipunkuksi. Tyyliä ja voimaa tasapainossa.

Hinnan (14,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti