Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.12.11

Gérard Bertrand Banyuls 2005

Gérard Bertrand La Douceur des Terroirs Banyuls 2005
  • Valmistaja: Gérard Bertrand
  • Tyyppi: Väkevöity viini, jälkiruokaviini, AOC Banyuls
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, Banyuls
  • Rypäleet: Grenache (80%), Grenache Gris (20%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta arviointihetkellä: 16,49e (Syksy 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 17,00e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Edessäni on lasi, johon on kaadettu viiniä. Tämän viinin väri on kevyesti tiilenrusehtavan punainen, joten odotettavissa on joko vanhaa tai makeata viiniä. Koska pullon etiketti sanoo vuosikerraksi 2005, ei viini ole kovinkaan vanhaa. Lisäksi etiketti kertoo myös "Banyuls", josta voidaan viimeistään päätellä viini silloin olevan varmasti makea jälkiruokaviini.

Banyuls on siis pääasiallisesti Grenachesta valmistettu eteläranskalainen jälkiruokaviinityyli, jota on sallittua valmistaa vain Espanjan rajan tuntumassa olevan Banyulsin kylän ympäristössä. Viinit valmistetaan samalla tavalla kuin portviinit: käyvän viinin käyminen keskeytetään lisäämällä viiniin tislattua alkoholia kunnes hiiva kuolee. Johtuen lyhyemmästä kypsytysajasta ja matalammasta (16%) alkoholipitoisuudestaan, Banyulsit ovat kuitenkin usein portviinejä kevyempiä ja raikkaampia, usein punertavia jälkiruokaviinejä.

Punaruskea nektari lasissa tuoksuu rusinaiselta ja selvästi maderisoituneelta. Yleisesti se on hapettuneen ruskea-arominen, hellä ja kaikin puolin lupaava tuoksultaan.

Viini on todella makeata, vaikka sokeria pitäisi olla vain alle 100g/l. Makupaletti on todella laaja: seassa on runsaasti rusinaisuutta, suklaata, kuivattuja aprikooseja, kahvia ja kaakaoista suklaata. Happoja on kevyemmänpuoleisesti, tanniineja jo jonkin verran.

Suutuntuma ei vähäisistä hapoistaan huolimatta ole kovin raskas, ja yleisesti maultaan se asettuu hyvin epämääräiselle alueelle ruby-portin ja tawny-portin välimaastoon, tarjoillen molempien viinien hyviä ominaisuuksia olematta varsinaisesti kumpaakaan.

Alle 20 euron hinnalla 0,5 litran Banyuls-pullo on oikein sopivasti hinnoiteltu, ja onkin kova haastaja monille edullisille portviineille, jotka ovat kyllä oikein hyviä, mutta eivät kuitenkaan samalla lailla yhtä tyylikkäitä ja mielenkiintoisia. Jos hyvää porttia haluaa, kannattaa oikeasti satsata kunnon vintage-porttiin, mutta jos haluaa alle kahdella kympillä pärjätä, kannattaa Banyulsin alueen herkut pitää korvan takana.

Lyhyesti: Kevyehkö, makea ja runsaan aromikas punainen jälkiruokaviini.

Arvio: Tyylikäs – viinin runsaat ja monipuoliset aromit tuovat nautinnon jo sellaisenaan, mutta keveydestään huolimatta viiniä ei ole vaikeata yhdistää esimerkiksi makeille leivonnaisille tai sinihomejuustolle.

Hinnan (17,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti