Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.12.11

Torres Salmos 2007

Torres Salmos 2007
  • Valmistaja: Miguel Torres
  • Tyyppi: Punaviini, DOQ Priorat
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Priorat
  • Rypäleet: Grenache, Carignan, Syrah
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 20,90e (Marraskuu 2011, Silja Lines) / 27,00e (Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 29,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Viini oli yksi Silja Linesin Tax Free -myymälästä mukaan tarttuneista ostoksista. Ostopäätöksessäni eniten minua vakuuttivat valmistaja Torres, jonka tiedän valmistavan vallan laadukkaita ja yleishyviä viinejä, sekä valmistusalue Priorat, joka on toinen Espanjan kahdesta korkeimman appellaatioluokituksen saaneista alueista.

Salmosin väri on tumma mutta kevyen läpinäkyvä, kun taas tuoksu on tumman hedelmäinen, melko paahteinen, kevyen hilloinen ja tamminen.

Kuiva ja melko mehukas maku on todella rikas ja se seuraa tuoksun jälkiä: se on kypsynyt, paahtunut, hennon nahkainen, omaan makuuni juuri sopivasti tyylikkään tamminen (eli hillitysti tammitettu, aavistuksen vaniljaan vivahtaen), kevyen mausteinen, lämmin ja sopivan voimakas. Suutuntuma on miellyttävän keskitäyteläinen ja tasapainoinen. Viini on hieman kevyemmäksi viiniksi keskihapokas, mutta se riittää oikein hyvin tässä tapauksessa, kun viiniä nautitaan sellaisenaan.

Salmosin jälkimaku on pitkä, puiseva, kevyesti kirsikkahilloinen ja melko voimakas.

Yleisesti Salmos on oikein miellyttävä kokonaisuus, mutta kuitenkin Alkon hyllyssä hieman hintava lähemmäs kolmen kympin hintalapullaan – viinin aromimaailma on todella monipuolinen ja viehättävä, mutta odotin viiniltä kuitenkin hintaan nähden hieman enemmän ja sanoisin järkevän hinnan viinille olevan lähempänä kahta kymppiä, jollaisena sitä myydäänkin laivalla. Prioratista olen kuitenkin tottunut saamaan tukevia ja persoonallisia viinejä, mutta niihin verrattuna Torres Salmos tuntui kenties hieman vaisuhkolta ja jopa turhan varman päälle pelaavalta.

Jos kuitenkin haluaa viiniin satsata hieman enemmän, vaikuttaa elegantin hillitty mutta miellyttävän ryhdikäs Salmos kelpo ratkaisulta esimerkiksi joulupöytään.

Lyhyesti: Keskitäyteläinen, aromikas, paahteinen ja miellyttävän moniulotteinen Prioraton viini.

Arvio: Tyylikäs – viinissä on kypsäksi ja paahteiseksi viiniksi oikein hyvin eleganssia ja tyyliä, mutta toisaalta myös sopivasti voimaa. Varsin fiini paketti.

Hinnan (29,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.
Hinnan (20,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti