Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.12.11

Marqués de Arienzo Gran Reserva 2001

Marqués de Arienzo Gran Reserva 2001
  • Valmistaja: Bodegas Domecq
  • Tyyppi: Punavini, DOCa Rioja Gran Reserva
  • Maa: Espanja
  • Alue: Rioja
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 19,68e (Tammikuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 20,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Seuraavaksi vuorossa korskea espanjalainen: tammessa vähintään kaksi ja yhteensä vähintään viisi vuotta kypsynyt Riojan Gran Reserva, joka tuli avattua kymmenen vuoden ikäisenä kevyiden juustojen seuralaiseksi.

Lasiin kaatuu tummanpuhuvaa nestettä, joka on sävyltään etäisesti poltettuun saveen taittuva punainen. Lasissa muutama pyöräytys viinille ja pari nuuhkaisua.

Tuoksu on huumaava – olen hetkessä eteläisessä Euroopassa, auringon paahteessa, jossa teiden varsien viljelykset ja kuuman maan tuoksut täyttävät hajuaistini. Viini tarjoaa ensiksi paahteisia, maamaisia tuoksuja ja hetken avauduttuaan rupeaa ilmentämään myös Riojalaisten ominaistuoksuja – nahkaa, puutynnyriä ja tallinpohjaa.

Maku sen sijaan yllättää: ollakseen kymmenen vuoden ikäinen viini, Arienzon markiisin Gran Reserva tarjoaa yllättävänkin nuorekkaan ja terhakkaan oloista marjaa tiukkaan tammipalttoohon käärittynä. Rotevin nuoruuden terä on leikkaantunut hedelmäisyydestä ajan kuluessa pois, mutta viini on kaikkea muuta kuin makunsa ehtoopuolella ja varmasti kypsynee vielä suotuisasti 3-5 vuotta. Yleisvaikutelma on kuiva, reilusti tammisen puiseva ja voimallisesta maustaan huolimatta yllättävänkin kepeähkö, keskitäyteläinen.

Hapot ovat todella esillä. Ne eivät tee viinistä millään tavalla happaman kitkerää, vaan yllättävänkin terävää ja hapokasta. Viini melkeinpä kaipaa seurakseen tuhdimpaa ruokaa ollessaan kovin robusti makuelämys sellaisenaan.

Tanniinit ovat pehmenneet silkkisen pehmeiksi, eikä niiden otetta tunne limakalvoilla muuten kuin pitkään viiniä suussa purskutellen. Jälkimaku oli, kuten odottaa saattaa, pitkä, puiseva, nahkainen ja hyvin moniulotteinen.

Kahden tunnin aikana viinistä aukesi uusia ulottuvuuksia; nahkaisuus ja rustiikkinen alavire rupesivat saamaan enemmän jalansijaa illan pidetessä, mutta viini pysyi voimakkaan ryhdikkäänä ja luonteikkaana koko tämän ajan eikä juurikaan osoittanut pehmentymisen merkkejä.

Runsaasta iästään huolimatta tuntui kuin viini olisi avattu varkain; sille olisi saattanut tehdä hyvää saavuttaa jopa teini-ikä ennen avautumistaan. Tässä iässä viini oli kaikin puolin ihastuttava ja monipuolinen, mutta tuntui kuin siitä olisi jäänyt puuttumaan jotain – viini tuntui vain vihjailevan yhä piilevistä potentiaaleistaan. Kenties viinillä onkin tällä hetkellä menossa ns. "sulkeutunut vaihe" ja se saavuttaa uuden huippunsa vasta muutamien vuosien päästä. Toinen mahdollisuus on löytää sille erinomainen viini-ruoka-yhdistelmä, joka viilaa hillitymmäksi viinin terävimmät kärjet ja korostaa taka-alalle jääneet hedelmäisemmät luonteenpiirteet.

Nykyisellä hinnallaan viini ei oikein tarjoa rahoilleen vastinetta verrattuna nyt jo hyvin juotavaan ja kaikin puolin ihastuttavaan perus-Reservaan. Jos kaipaa laadukasta, tammitettua Riojalaista paranemaan kellariinsa, on tässä loisto-ostos, mutta vuoden sisällä juotavaksi perus-Arienzo tarjoaa rahoille enemmän vastinetta.

Lyhyesti: Tiukan tamminen, hapokas ja intensiivinen punaviini punaisen lihan tai tuhtien juustojen seuraksi.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on perinteinen Riojan punaviini, mutta on pitkästä iästään huolimatta edelleen hieman nuoren oloinen ja vaatinee vielä muutamia vuosia lisää.

Hinnan (20,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti