Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.12.11

Château Bonnin Pichon 2006

Château Bonnin Pichon Grande Réserve 2006
  • Valmistaja: Vignobles Hostein-Bonnin
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Lussac-Saint-Émilion
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Libournais, Lussac-Saint-Émilion
  • Rypäleet: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,85e (Joulu 2010, Alko)
  • Hinta nyt: 14,99e (Tammikuu 2013, Alko)

Tämä viini tuli ostettua vuosi sitten Arkadian Alkon myyjän suosituksesta kriteereillä "reilun kympin vanhan maailman viini, joka on valmis nautittavaksi nyt, mutta kestää hyvin myös odottelua jos ei sopivaa hetkeä tule." Myyjän muutamasta suosituksesta päädyin lopuksi varsin kohtuuhintaiselta vaikuttavaan Bordeaux'n "oikean rannan", Saint-Émilionin ympäristöstä tulevaan Bonnin Pichoniin. Sopivassa hetkessä kestikin lähes vuoden päivät, joten viini korkattiin suurella mielenkiinnolla.

Melko syvän rubiininpunaisen viinin tuoksu on todella rikas, siinä on jonkin verran kypsää ja runsasta punaherukkaista Merlot'ta sekä vanhaa nahkatakkia, mutta myös selvää tammisuutta. Kunnolla nuuhkimalla rupeaa lasista nousemaan myös märän multaista metsänpohjaa, suklaata ja ala-asteelta tuttua lyijykynää.

Positiiviseksi yllätyksekseni viinin maku on todella avoin jo melkein suoraan pullosta kaadettuna, ja vaikka viini avautui ja parani kiitettävästi tunnin dekantoinnilla, oli se jo pullosta kaadettaessakin oikein miellyttävä ja tasapainoinen suoraan juotavaksi.

Bonnin Pichonin suutuntuma on melko täyteläinen ja runsas, tanniinit ovat runsaita mutta myös pehmeän ystävällisiä. Happojakin löytyy sopivasti, mutta ne eivät hallitse viinin yleisvaikutelmaa samalla lailla kuin esimerkiksi italialaisissa Sangiovese-viineissä tai bourgognelaisissa Pinot Noireissa, vaan komppaavat täyteläistä makua piilossa sen takana ja alla.

Yleisesti maku on yhtä aikaa kursailemattoman ja pippurisen pisteliäs että pehmeän punaherukkainen. Tuoksussa esillä oleva tammi antaa ensimaulle hyvin aikaa tarjota nahkaan verhottua kypsää marjasatoa makuhermoille ennenkuin ryhtyy pikku hiljaa valtaamaan estradia. Pitkässä jälkimaussa herukkaisuus ja tammi vääntävät kättä hetken, ennen kuin marjat aivan yht'äkkiä väistyvät sivuun ja tammi päästetään antamaan pitkä ja elegantti loppuhuipennus.

Tyylikäs, tasapainoinen ja perinteinen "oikean rannan" Bordeaux. Loistava rakenne takaa viinin sekä antavan tilaa että ottavan tilansa niin kevyiden arkiruokien kuin tuhtien juustojen ja puoliraakojen pihvien kyljestä. Vaikka viinin hinta on pikku hiljaa kivunnut jo vajaaseen neljääntoista euroon, on se silti hintaansa nähden loisto-ostos. Harvoin tulee yhtä edulliseen hintaan yhtä miellyttäviä Bdx-viinejä vastaan.

Lyhyesti: Tyylikkäästi kypsynyt, moniulotteinen ja nyt mitä parhaimmassa iässään oleva punaviini arvostetun Saint-Émilionin viiniappellaation reunamilta.

Arvio: Erinomainen – viini on mitä positiivisin yllätys ollakseen melko edullinen Bordeaux'lainen. Monipuolisessa maussa riittää ihasteltavaa ja viini on sekä monipuolinen ruokaviini että käyttökelpoinen nautiskeluviini.

Hinnan (14,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti