Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.12.11

Masi Campolongo di Torbe 2001

Masi Amarone della Valpolicella Classico Campolongo di Torbe 2001
  • Valmistaja: Masi Agricola
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Amarone della Valpolicella Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (70%), Rondinella (25%), Molinara (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 66,20e (Toukokuu 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: – (poistunut tuote)
Campolongo di Torbe on vain yhden viinitilan rypäleistä valmistettu Masi Agricolan laatu-Amarone, joka on omasta mielestäni melko uskomaton esitys, vaikka kyseessähän ei ole edes talon lippulaivaluokan tuote.

Viinin väri on todella tumman syvä, ruskeaan taittuva syvänpunainen. Suurin yllätys tulee viinin tuoksusta – se on tawnyportmaisen viikunainen ja todella muhkea. Tuoksun viikunat ja taatelit tulevat niin hyvin esiin, että voisi melkein luulla pitävänsä kädessään tawnyport-lasia – ellei viini olisi läpikuultavan ruskean sijaan niin uskomattoman syvän punainen.

Viinin mausta ensivaikutelma on pehmeä, arvokkaasti ikääntynyt, voimallinen ja todella leveä. Yleismaku on kuiva, vaikka kielen kärjessä pyöriessään viinissä tuntuukin selvä, pieni makeus. Viinin jäännössokeripitoisuus (n. 10g/l) yllättää, sillä se ei tule yleisesti maussa esille juuri ollenkaan.

Viinin tanniinit ovat silkkisen pehmeät mutta kuitenkin selvät ja voimakkaat, kun taas hapot ovat Amaroneksi todella terhakkaat, paljastaen että viini sopinee nautiskelun lisäksi myös oivalliseksi ruokaviiniksi – toki sillä varauksella, että viinin tanakkaan makuun sopivaa, riittävän tuhtia ruokaa löytyy. Maussa on kuivattua kirsikkaa, viikunaa, eräänlaista maamaisuutta, kevyttä nahkaisuutta, tummapaahteista kahvia, yleistä ja loputtoman tuntuista runsautta sekä yleisesti Amaroneista tuttua rusinaisuutta, joista mikään ei kuitenkaan hallitse makua liiaksi, vaan kaikki maut kietoutuvat toisiinsa tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Pitkässä jälkimaussa viinin rusinaisuus kehittyy selvästi punaista portviiniä mukailevaksi, miellyttävän voimakkaaksi ja makeanpehmeäksi taatelisuudeksi. Makuelämys on valtava ja vaikuttava, ja houkuttelee ottamaan uutta suullista heti kun viinin pitkä jälkimaku on suusta haipunut. Viinin (punaviiniksi) uskomattoman korkea alkoholipitoisuus – 16,6% – ei tunnu maussa ollenkaan ja viestii läsnäolostaan vain nielua lämmittävänä tunteena.

Viinin vanhalla tilausvalikoiman hinnalla (66,20e) tämän vuosikerran viini on näennäisestä tyyriydestään huolimatta varsinainen loisto-ostos suurien Amarone-viinen ystävälle, mutta on ikävä kyllä jo poistunut tilausvalikoimasta. Nuoremmat vuosikerrat tuskin pahastuvat ikäännyttämisestä – viinin viehätyksestä merkittävä osa perustuu sen ikääntyneen nahkaiseen vanhuuden patinaan – viinissä kuitenkin rahkeita tuntuu riittävän pitkäänkin vanhenemiseen: vuosikerralla 2001 tuntui olevan rahkeita kypsyä helposti vielä toinenkin vuosikymmen!

Lyhyesti: Miellyttävästi ikää kerännyt runsas, tasapainoinen ja vaikuttava Amarone.

Arvio: Täydellinen – viini on uskomattoman herkullinen nautiskeluviini, jonka kaikki osa-alueet loksahtavat kohdalleen.

Hinnan (66,20e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti