Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.12.11

Pago del Vicario 50/50 2007

Pago del Vicario 50/50 2007

  • Valmistaja: Pago del Vicario
  • Tyyppi: Punaviini, Vino de la Tierra de Castilla
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castile-La Mancha
  • Rypäleet: Tempranillo (50%), Cabernet Sauvignon (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,98e (Kesäkuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 15,29e (Tammikuu 2014, Alko)

Viinin nimi "50/50" ilmiselvästi viittaa viinissä käytettyyn rypälesekoitukseen, jossa puolet on Espanjan perinteistä Tempranilloa, puolet espanjalaisittain modernimpaa Cabernet Sauvignonia.

Viinin väri on todella tumma, viininpunainen. Tuoksu on muhkea ja tuhti, siinä on runsaasti kypsää hedelmää ja tammeen sekoitettua maustekaapin sisältöä.

Maku seuraa tuoksua odotetulla tavalla: viini on muhkea, ehkä jopa hieman mahtailevan machomainen, mutta toisaalta suorasukaisessa välittömyydessään perin miellyttävä. Suutuntuma on todella runsaan täyteläinen ja sitä täydentävät ronskit tanniinit ja kohtuullinen hapokkuus. Aromeista puskee läpi sekoitus kypsiä, tummia marjoja sekä kohtalainen annos tammea. Tammi ei ole kuitenkaan monista espanjalaisista tuttua vaniljaa, muttei myöskään Bordeaux'laisista tuttua puumaista aromia, vaan voimakkaan mausteista makua. Puolet Tempranilloa ja puolet Cabernet Sauvignonia tuntuu toimivan ihan miellyttävästi, tuoden esille niin Cabernet'n muhkeutta ja marjaa kuin Tempranillon ronskiutta ja happoja.

Jälkimaku ei sentään lopu aivan kuin seinään, mutta se jättää hieman toivomisen varaa – valtaosa aromeista huuhtoutuu viinin mukana nieluun ja kielelle jää selvimmäksi mauksi vain tamminen mausteisuus ja karvaus. Viini on miellyttävä, vaikkakin selvästi nuori ja hieman epätasapainoinen – pienellä kärsivällisyydellä ja kypsytyksellä viinin tanniinisuus ja nuorekas muhkeus voisi tulla paremmin tasapainoon hillitymmän hapokkuuden kanssa.

Viini on miellyttävä ja ihan vakuuttava esitys, mutta kuitenkin hieman turhan yksinkertainen ja massiivisuudessaan kömpelö köriläs. 50/50 toiminee hyvin esimerkiksi voimakkaille ja suolaisille juustoille, ei-täysin-kypsäksi valmistetulle punaiselle grillilihalle tai ihan sellaisenaan tuhtien viinien ystävälle, mutta jos ruoka kaipaa vivahteikkuutta ja moniuloitteisuutta, kannattaa valita käyttöön joku toinen, hienostuneempi viini. Ruokien tämän kanssa kuuluu olla yhtä yksinkertaisia kuin itse viinikin.

Hinnassa tuntuu olevan himpun verran ilmaa, sillä vaikka viinissä ei ole sinällään mitään vikaa, painii se kuitenkin 15 euron hinnalla astetta kovemmassa sarjassa. Tällä hinnalla rupeaa nimittäin löytymään myös oikein kelpo Reserva- ja Gran Reserva -viinjä Espanjan laatualueilta.

Lyhyesti: Hieman nuorehkon oloinen, massiivinen ja moderni espanjalainen.

Arvio: Keskinkertainen – viini on kaikessa tuhtiudessaan oikein miellyttävä, mutta kuitenkin hieman liian yksipuolinen omaan makuuni.

Hinnan (15,29e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti