Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.12.11

Montana South Island Pinot Noir Reserve 2007

Montana Pinot Noir Reserve 2007
  • Valmistaja: Montana Wines / Brancott Estate
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough
  • Rypäleet: Pinot noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 17,23e (Talvi 2011, Alko)
  • Hinta nyt: – (Poistunut tuote)

Montanan Pinot Noir'n Reserve-mallinen iso sisarus oli eräänä kauniina kesäpäivänä vuorossa perjantai-iltamme viihdyttäjänä.

Väri on Pinot'lle tyypillisen hailakka ja läpinäkyvä, mutta myös yllättävän tumma, rubiininpunainen. Tuoksu on hieman kevyehkö ja siinä on runsaasti murskattuja punaisia marjoja, mutta lähes yhtä voimakkaasti siihen sekoittuu tammikypsytyksen tuomaa toffeista, nahkaista, sekä hieman paahteisen suklaista tuoksua, sekä selvää, puisevaa tammen aromia.

Maku yllättää tuoksun perusteella tuominneen maistajan. Se on väriin ja tuoksuun nähden hyvinkin roteva, leveä, keskitäyteläisen ja täyteläisen välimaastossa taiteileva sekoitelma aromeja. Sitä hallitsee tammikypsytyksen kylkiäiset, eli toffee, mokka, sekä pieni paahteinen käry. Tämä ei ole sitä miellyttämisenhaluista, makeata vaniljatankoa uuttavaa nuorta tammea; tämä on sitä puista tammea!

Hapot ovat Pinot Noir'lle tyypilliseen tapaan voimakkaat ja viini sopiikin niiden puolesta helposti rasvaisemmille, miedon makuisille ruoille, alkaen aina arkisista pizzoista ja lasagneista haudutettuihin pataruokiin. Näiden lisäksi viini yllättää kohtuullisella tanniinisuudellaan, joka ei kyllä varsinaisesti hyppää silmille, mutta on kuitenkin Pinot'lle poikkeuksellisesti jopa jotenkuten tuntuva (tästä kiitokset kuulunee kuitenkin todennäköisemmin tammelle kuin rypäleille.)

Maussa niin makea mansikka kuin kirpeän hapan karpaloisuus taistelevat tammen aromien kanssa hyvin tasaväkisesti, mutta jälkimaussa tammi ottaa voiton, siirtyen nahkaisista ja sikarisista aromeista lopulta kohti pitkää, puisevaa jälkivaikutelmaa.

Monien kepeiden ja marjaisten Pinot Noir -viinien jälkeen Montanan Reserve on rotevalla olemuksellaan ja eläimellisellä aromimaailmallaan miellyttävän raikas tuulahdus uudesta maailmasta. Kepeän marjaisiin Ranskan Pinot'ihin ja happamankirpeään Montan perus-South Islandiin verraten tämä on samasta rypäleestään huolimatta viini kuin toiselta planeetalta. Erinomainen valinta myös niille, joiden mielestä Pinot't ovat yleensä pliisuja marjamehuja.

Lyhyesti: Jopa röyhkeän tamminen, tumma-arominen ja muhkea Uuden Seelannin Pinot Noir esimerkiksi riistalle.

Arvio: Erittäin hyvä – voimallisesta ilmaisustaan huolimatta vakuuttava esitys. Viinin hinta on kovahko, mutta hyvät Pinot't eivät juuri koskaan ole halpoja.

Hinnan (17,23e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti