Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.12.11

Zenato Amarone Riserva 1990

Zenato Amarone della Valpolicella Classico Sergio Zenato Riserva 1990
  • Valmistaja: Zenato
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Amarone della Valpolicella Classico Riserva
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (80%), Rondinella (10%), Molinara (5%), Sangiovese (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 66,40 (Syksy 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 65,90e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
Kyseessä on lähes kaksikymmentä vuotta pullossa kypsynyt Zenaton lippulaivaluokan Amarone, jonka runsaasti nuorempi vuosikerta on jo onnistunut aikaisemmin vakuuttamaan allekirjoittaneen. Nyt nähdään onko viinissä mittaa yltää kypsytyksessä kolmannelle vuosikymmenelle.

Viinin väri on selvän ruskea, lähes oranssiin vivahtava. Tummuus on ruvennut haalistumaan ja viinistä on tullut kevyen läpinäkyvä. Koska viini kaadettiin suoaan pullosta lasiin eikä dekantterin kautta, on seassa runsaasti sakkaa ja tämän seurauksena viini onkin kevyen samea.

Viinin tuoksu on kohtuullisesta ilmauksesta huolimatte edelleen hyvin hillitty ja lähes sulkeutuneen oloinen, viini tarvinnee joko lisää aikaa auetakseen, tai sitten sen aromit ovat alkaneet jo haalistumaan iän myötä. Tuoksusta voi kuitenkin erottaa runsaasti kuivattuja hedelmiä, kukkaisuutta ja parfyymiä, hieman alkoholia sekä paahteisen mausteista tammea. Kaiken yläpuolella leijuu aavistus vanhaa omenaa muistuttavaa hapettuneen viinin tuoksua, "madeiraa".

Amarone Riservan maku on alusta asti pehmeän ystävällinen ja arvokas. Viinin muhkea ja makeankypsä hedelmäisyys on vaihtunut nahkaiseen mausteisuuteen, paahtuneeseen kaakaoon ja kevyen rustiikkiseen maamaisuuteen. Haipuneesta hedelmäisyydestä kertoo etäiset aistimukset makeasta rusinasta ja kypsästä luumusta. Nenässä ja nielussa tuntuu hillitty annos makeata vaniljaa, tanniinit ovat silkkisen pehmeitä ja hyökkäävyyden sijaan ne soljuvat pehmeästi viinin mukana kurkusta alas. Hapot ovat melko hillityt, mutta keventynyttä suutuntumaa ne kantavat kokonaisuudessaan oikein tyylikkäästi.

Jälkimaku on vaniljaisen tamminen, suklainen, kepeän lakritsinen ja todella pitkä. Edetessään pitkä jälkimaku taittuu palaneeseen katkeroon, jonka seassa maistuu tilkka sherryä. Viini on loistavan tasapainoinen esitys viettelevän vanhan pehmeyden ja sopivan eloisan hapokkuuden välillä.

Koska ainoa hintareferenssi viinille on Alkon tuoreimman vuosikerran hintalappu, 66,40e, olisi sillä hinnalla tämä Amarone helposti paras viiniostos koskaan. Ikävä kyllä tämän ikäistä viiniä tullee tuskin koskaan kaupassa vastaan, vielä vähemmän oikein hyvin säilytettyä sellaista, joten viini on itse ostettava nuorena ja pidettävä tallessa vuosikaudet, jotta pääsee uudelleen vastaavaan aromimaailmaan käsiksi.

Lyhyesti: Mitä elegantein ja tyylikkäin Amarone, jossa on edelleen viinityypilliset aromit jäljellä, mutta sen paksu ja makea hedelmäisyys on keventynyt ja kehittynyt edelleen aivan omanlaisekseen makupaletiksi.

Arvio: Täydellinen – loistoesimerkki Amarone-viinien kypsytyskestävyydestä: yli kahdenkymmenen vuoden odottelun jälkeen voimallisen hedelmäisestä viinistä on sukeutunut pehmeän arvokas, tasapainoisen tyylikäs ja pitkä kokonaisuus, jolle kukaan viineistä ymmärtävä ei voisi sanoa ei.

Hinnan (65,90e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti