Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.12.11

Zenato Amarone Riserva 2003

Zenato Amarone della Valpolicella Classico Sergio Zenato Riserva 2003
  • Valmistaja: Zenato
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Amarone della Valpolicella Classico Riserva
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (80%), Rondinella (10%), Molinara (5%), Sangiovese (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 66,40 (Syksy 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Zenaton Sergio Zenato Riserva on viinitalon lippulaivatuote, jota valmistaja mainostaakin uskomattoman intensiiviseksi, mausteiseksi, kypsäksi ja anteliaaksi viiniksi, joka on kaikkea sitä, mitä Amarone voi parhaimmillaan olla. Ihmetelläänpä mitä mieltä allekirjoittanut on viinistä; menevätkö adjektiivit valmistajan kanssa yksiin?

Viinin väri on todella kaunis, syvän rubiinin värinen, reunoilta se rupeaa taittumaan kevyesti ruskeaan. Tuoksu on voimakas, hennon puinen ja makean hedelmäinen, lähes trooppinen. Lisäksi tuoksu kertoo että kyseessä on viini, jossa alkoholiprosentti on korkea – alkoholi nimittäin tuoksuu omana selvänä elementtinään kaiken muun tuoksun seassa.

Viinin maku on todella tuhti ja tulinen, alkoholi on selvästi esillä. Happoisuus on voimakas, mutta se tasapainottaa paksua, makean hedelmäistä ja täyteläistä makua, jossa kuivatun aprikoosin seassa maistuu myös maustettu kahvisuus, pippurisuus sekä heikko tammisuus. Tanniineissa löytyy, mutta ne ovat ystävällisiä eivätkä ryhdy haastamaan riitaa oma-aloitteisesti – mutta kyllä ne nyrkkinsä pystyyn nostavat jos voimaa kaivataan esimerkiksi rasvaisten juustojen parissa.

Jälkimaku polttelee suuta ja nielua pitkään, hedelmäisyys tuntuu kielellä kauan, ja kun se lopulta ryhtyy liukumaan pois, jäljelle jää makea, lähes jälkiruokaviinimäinen, kuivattujen hedelmien maku. Runsaasta alkoholisuudestaan huolimatta alkoholi ei pääse paksun maun läpi maistumaan, vaan se lämmittää suuta ja korostaa viinin polttelevaa pippurisuutta. Kokonaisuus on uskomattoman vaikuttava.

Seurassamme viinistä kommentoitiin osuvasti sen olevan "kuin italialainen rakastaja" – tumma, tulinen ja voimakastahtoinen.

Zenaton Amarone Riserva on suorastaan ilmiömäinen viini, joka tässä iässä oli jättänyt taakseen villeimmän nuoruutensa, muttei ollut vielä edennyt seesteiseen seniorielämäänkään. Kohta kymmenen vuoden iästään huolimatta tämä viini on tuskin vielä parhaimmillaan jos vanhemmista viineistä pitää, mutta on kaikin puolin tämän ikäisenä aivan loistokunnossa ja nautittavissa, minkä lisäksi on varmasti yksi parhaista Amaroneista, mitä on tullut kuunaan maistettua. Pakko kyllä myöntää, että lähes seitsemänkympin hintalappu pistää kaikesta huolimatta nikottelemaan... mutta toisaalta tämä viini on kuin taideteos, josta melkein ilomielin maksaa järjettömiä summia, jotta pääsee nauttimaan sitä vielä joskus uudelleen. Vaikuttaa siltä, että viininvalmistajan ylistyspuheet eivät olleet kuitenkaan aivan täysin tuulesta temmattuja.

Lyhyesti: Uskomattoman runsas, kypsä ja massiivinen Amarone, joka tuntuu muuttuvan jokaisen suullisen välillä kokonaan uudenlaiseksi herkuksi.

Arvio: Täydellinen – viini on edelleen melko nuori, mutta silti kaikin puolin valmis nautittavaksi. Sen rakenne kuitenkin kutsuu antamaan vielä runsaasti aikaa, viini selvästi vielä odottaa senioripäiviään.

Hinnan (65,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti