Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.12.11

Gérard Bertrand Carignan Vieilles Vignes 2009

Gérard Bertrand Réserve Spéciale Carignan Vieilles Vignes 2009
  • Valmistaja: Gérard Bertrand
  • Tyyppi: Punaviini, IGP / Vin de Pays d'Oc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, Aude
  • Rypäleet: Carignan (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,49e (Syksy 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimassa)
Viinin "Vieilles Vignes" viittaa vanhoihin viiniköynnöksiin, joista viinin rypäleet ovat kerätty. Monet lajikeköynnökset ryhtyvät tuottamaan pienempiä satoja saavuttaessaan n. 20 vuoden iän, mutta nämä köynnökset tuottavat usein intensiivisempiä rypäleitä ja näin ollen runsaampia ja aromaattisempia viinejä. Usein etikettiin merkityillä "vanhoilla köynnöksillä" tarkoitetaan vähintään 20-40 vuotta vanhoja köynnöksiä, mutta koska termi ei ole lailla määritelty, voi viinipullon sisältö olla melkeinpä mitä tahansa. Arvioidaanpa minkälaista viiniä Bertrandin "vanhat köynnökset" ovat tuottaneet.

Viinin väri on intensiivisen punainen, kun taas tuoksu on jopa yllättävänkin hillitty – erityisesti ottaen huomioon viinin olleen avattuna jo jonkin aikaa nuuskimishetkellä. Hennosta tuoksusta voi erottaa kevyttä kukkaisuutta se aavistuksia tukevasta hedelmäisyydestä.

Maku on ryhdikäs ja asenteellinen, mutta tummaan väriin ja hedelmäiseen tuoksuun nähden yllättävänkin kevyt, raikas ja marjainen. Tuoksu antoi odottaa kypsempää ja paksumpaa hedelmäisyyttä; viini paljastuukin yllättävän hapokkaaksi ja intensiivisen marjaisaksi, jossa on kuitenkin myös mukana tuhdin grilliviinin tanniinisuutta, kevyttä luumuisuutta ja mausteisuutta.

Carignanin jälkimaku on hapokkaan hapankirsikkainen, kevyen mustaherukkainen ja keskipitkä. Kokonaisuutena viini on mielenkiintoinen yhdistelmä kevyttä Pinot Noir -henkistä viiniä ja räyhäkästä väkivaltaviiniä. Yleisesti viini on hyvin mukiinmenevä perus-ok ja hinta-laatusuhde aika lailla kohdallaan.

Lyhyesti: Viini, jossa keskitäyteläinen suutuntuma on hyvässä tasapainossa sen tarjoileman asenteikkaan rakenteen ja marjaisuuden kanssa.

Arvio: Hyvä – ryhdikäs oman tiensä kulkija valoisien kesäiltojen grillailuun.

Hinnan (12,49e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti