Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.11

Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2001

Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2001

  • Valmistaja: Penfolds
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 20,50e (Kesäkuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 22,90e (Tammikuu 2013, Alko)

Viinin tuoksu on vuosikerran 2006 sisarukseensa verrattuna paljon hillitympi ja sitä hallitsee tumman marjaisuutensa yli selvänä elementtinä portviinimäinen viikunaisuus. Väri on reunoilta kadottanut sinensä ja aloittanut hitaan taittumisensa rusehtavaan, vaikkakin viini on värin perusteella yhä edelleen voimiensa tunnossa; se on yleisesti yhä selvän viininpunainen.

Viinin maku on todella pehmeä, harmoninen ja miellyttävän tasapainoinen. Kypsää ja makeata hedelmää viinissä on australialaishengessä runsaasti, mutta se ei onneksi tunnu millään tavalla äitelältä, ja etenkin halvemmissa aussipunaviineissä dominoivalta marjahilloisuudelta. Se on yhtä aikaa rehevää mutta tyylikkään hillittyä, mikä pitää viinin erinomaisesti kasassa pysyvänä pakettina.

Maku – ja erityisesti jälkimaku – on taittunut jo tuoksussa ilmentyneeseen portviinimäisyyteen. Tanniinit ovat satiinisen pehmeät ja hillityt, mutta kuitenkin tuntuvat ja ovat happojen kanssa hyvin tasapainossa yleisen maun kanssa.

Oikein vakuuttava esitys australialaiseksi Shiraz'ksi. Osoittaa selvästi sekä viinin kypsytyskestävyyden että sen sisältämän potentiaalin. Tuskin tällä hetkellä Alkon valikoimassa olevasta '06-Kalimnasta aivan samanlaista saa, mutta tämä '01-vuosikerran viini kuitenkin osoittanee suunnan jonka nuorempikin viini todennäköisesti ikääntyessään ottaa, joten luottoa viinin tulevaisuuteen allekirjoittaneelta löytyy. Jos hinta-laatusuhde arvioidaan tämänhetkisen vuosikerran mukaan, viini on mielestäni parhaat pisteet ansainnut.

Lyhyesti: Hyvin tyylikkäästi kypsynyt, rehevä ja tasapainoinen australialais-Shiraz

Arvio: Erinomainen – viini on loistava esitys siitä, miten nuoruudessaan turhankin massiiviset uuden maailman punaviinit saattavat muuttua aivan täysin saadessaan enemmän ikää.

Hinnan (22,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti