Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.12.11

Kopke 20 Years Old Tawny Port

Kopke 20 Years Old Tawny

 • Valmistaja: Kopke, Sogevinus
 • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Tawny Port
 • Maa: Portugali
 • Alue: Douro
 • Rypäleet: Touriga Nacional, Tempranillo, Touriga Franca, Tinta Barroca
 • Koko: 0,375
 • Hinta ostohetkellä: 18,98e (Talvi 2011, Alko)
 • Hinta nyt: 19,84e (Tammikuu 2014, Alko)

Kyseessä siis on vuosikymmeniä ikäännytetty tawny, eli toisin sanoen "pilalle hapettunut" port, joka eroaa suurimmalta osin muista porteista värillään. Tasan 20-vuotiaasta viinistähän ei ole kyse, vaan 20yo Tawnyyn käytettyjen viinisekotteen keskimääräinen ikä on noin 20 vuotta.

Väriä viinillä on kuin tummalla siirapilla, joskaan ei yhtä paksusta tavarasta ei ole kyse. Tuoksu on voimakas mutta hieman yksipuolinen yhdistelmä siirappimaisuutta ja viikunaisuutta, ja vasta viinin maku päästää viinin oikeuksiinsa.

Kopke Tawny on selvän makea mutta ei missään nimessä hallitsevan imelä. Tämä makeus on tynnyrikypsytyksen ja hapettumisen seurauksena astetta hillitympi verrattuna moniin punaisiin portviineihin, vaikka sokerimäärä on niihin verrattuna käytännössä sama. Myöskään viinin suutuntuma ei ole yhtä pureksittavan täyteläinen kuin punaisissa portviineissä, mutta sen sijaan viinin viskositeetti tuntuu vastaavasti olevan hieman niitä korkeampi.

Ensimaistamisen makeuden ohi päästyään viinin tasapainoinen makukokonaisuus alkaa hahmottua: porteille tyypillinen paksu viikunaisuus on saanut rinnalleen solera-käsittelyn vaikutuksesta vaivihkaa korostunutta pähkinäisyyttä sekä puista mausteisuutta. Myös pientä siirappimaisen ja suklaisen välimaastossa harhailevaa makua on aistittavissa. Korkea alkoholipitoisuus näyttelee esityksessä suurta roolia, mutta voimakkaat maut eivät anna sen kiilata kärkeen, vaan se jää osaksi tasapainoista kokonaisuutta, niin tuoksussa kuin maussakin. Tanniinejakin Kopkessa on jonkin verran, mutta 20 vuotta viinissä lilluneina niillä ei ole mikään kiire puraista maistajaa. Jos ne haluaa tuntea, saa niitä pyöritellä suussa hyvän aikaa ennen kuin ne rupeavat tuntumaan. Viinin jälkimaku on pitkä, samettinen ja hienostuneen pähkinäinen.

Näin monta vuotta hioo lähestulkoon viinistä kuin viinistä särmät pois, mutta Kopken veroisesta tyylikkäästä teoksesta se karsii ne heikoimmat osat ja jättää vain parhaimman jäljelle. Vaikka viini onkin melko tyyris pullon kokoon nähden, on silti pakko antaa hinta-laatu-suhteelle paras mahdollinen. Harvoin sitä neljää kymppiä pistää edes hienoon portviiniinkään, vaan tämän kokoisen pullon avulla pääsee aina silloin tällöin nautiskelemaan kohtuuhinnoin semmoisista herkuista johon oikeasti ei olisi arkena varaa. Kasvaisipa Alkojen pikkuporttien valikoima tulevaisuudessa enemmänkin tämän kaltaisilla herkuilla.

Lyhyesti: Loistavasti ikääntynyt tawny port, jossa hedelmäisyys ja pitkä ikä ovat loistavassa tasapainossa.

Arvio: Tyylikäs – elegantti ja intensiivinen tawnyportvanhus varsin kohtuulliseen hintaan ikäänsä nähden. Allekirjoittaneella Kopken ruskea nektari toimi erinomaisesti jälkiruokana belgialaissuklaan kera.

Hinnan (19,84e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

1 kommentti:

 1. Aika samaa mieltä, mutta itseäni hieman häiritsi tuoksun ylimakeus sekä voimakas viikunan maku yhdistettynä makeuteen. Sopii erittäin hyvin mainitun suklaan kylkeen jälkiruokana. Tarkoitus on kokeilla miten loput pullosta toimiin haudutetun sipulin kera...

  VastaaPoista