Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.12.11

Gérard Bertrand Château l'Hospitalet Rouge 2009

Gérard Bertrand Château l'Hospitalet La Réserve Rouge La Clape 2009
  • Valmistaja: Gérard Bertrand
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Coteaux du Languedoc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, La Clape
  • Rypäleet: Syrah (40%), Grenache (30%), Mourvèdre (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,50e (Syksy 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 18,50e (Helmikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Tarjolla tänään: Gérard Bertrandin hiilineutraalilta tilalta, Château l'Hospitalet'lta, peräisin oleva viini, l'Hospitalet Réserve. Rypälesekoitus on sama kuin mm. Châteauneuf-du-Pape -viineissä, eli ns. GSM – tällä kertaa rotevan Syrah'n ottaessa pääroolin

L'Hospitalet'n väri paljastuu lasissa todella synkäksi, lähes mustaksi – läpinäkyvyys on käytännössä nolla. Viinin tuoksu on juuri sellainen kuin ulkonäkö antaakin odottaa: runsaan muhkea, makean hilloinen ja aavistuksen lakritsinen.

Maku on todella tasapainoinen, mausteinen, tumman hedelmäinen; mutta toisin kuin tuoksu antoi odottaa, viini ei ole liian massiivinen. Grenachen kypsä hedelmä on erinomaisesti tasapainossa happojen ja Syrah-Mourvèdren tuoman harteikkaan rakenteen kanssa. Täyteläisessä maussa rupeaa pienellä maistelulla erottumaan elementtejä kevyestä tammesta ja jopa mineraalisuudesta, jotka nousevat enemmän esille pitkässä ja lämpimässä jälkimaussa. Viini on todella tanniininen ja vaatii reiluhkon dekantoinnin lisäksi myös ruokaa tai edes kevyitä juustoja pehmentämään kohtuutiukkaa suutuntumaa.

Kokonaisuus on valloittavan runsas, elegantti ja sopivan paahteinen Languedocin selvästi paremman luokan punaviini, joka on jo nyt nuorenakin erittäin juotavissa. Viinin rakenne kuitenkin lupaa myös oikein hyvää kyspytyspotentiaalia, ja l'Hospitalet Rouge toimineekin todennäköisesti erinomaisesti myös seniori-ikäisenä nautiskeluviininäkin. Hinta on reilummanpuoleinen, mutta viini on niin toimiva esitys, että sen hinta on varsin kilpailukykyinen niin Ranska-hyllyn edustuksen, kuin muidenkin saman hintaluokan viinien kanssa.

Lyhyesti: Laadukkaasti tehty tumma ja rotevan harteikas GSM-sekoiteviini Languedocista.

Arvio: Erinomainen – l'Hospitalet Rouge on kuin naapurimaakunnan Châteauneuf-du-Papen viinien paha kaksonen: viinissä on paljon samaa kuin niissä, mutta myös hyvin paljon omaa.

Hinnan (18,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti