Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.12.11

Veuve-Clicquot Demi-Sec

Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Demi-Sec

  • Valmistaja: Veuve Clicquot Ponsardin
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranka
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (40-45%), Pinot Meunier (30-35%), Chardonnay (20-25%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 48,50e (Lokakuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 49,50e (Tammikuu 2014, Alko)

Tulipa tässä saatua syksyllä yliopistolta paperit, joten tapahtumaa piti juhlistaa jonkinmuotoisesti. Publiikkitilaisuudessa tarjoiltu seitsemän euron skumppa jätti suuhun vain pettymyksen karvaan maun, joka piti sitten huuhtoa pois samanhekisellä tavaralla, mutta selvästi paremmalla sellaisella.

Koska kotona oli sacherkakku odottelemassa juhlatilaisuutta, päätös ostaa jotain hieman makeampaa kuohuvaa ei ollut hankala. Valituksi päätyi lopulta tasaisen varmaksi viinitaloksi osoittautuneen Veuve Cliquot Ponsardinin vielä minulle tuntematon Demi-Sec.

Veuve Clicquot'n Demi-Sec on yksi harvoja "makeita" Shamppanjoita (viinihän on todellisuudessa puolikuiva; makea se on ainoastaan verrattuna normaalisti erittäin kuiviin Shamppanjoihin.) Viini valmistetaan pääasiassa tummista rypäleistä ja vaikka viini on pääasiassa tuoretta vuosikertaa, lisätään siihen n. 20-30% kypsempää vuosikertaa.

Shamppanjan tuoksu on runsas ja kypsän hedelmäinen, seassa aavistus leipämäistä hiivaisuutta.

Maku on runsas ja sitä hallitsee pienestä osuudestaan huolimatta erityisesti Chardonnaylle tyypillinen hedelmä. Sokeria on tuntuvasti, mutta etenkin viilennettynä viinin makeus on loistavassa tasapainossa viinin happojen ja mukavan runsaan mutta pehmeän moussen kanssa. Makeudestaan huolimatta viinin sokeri ei pääse dominoimaan yhtään ja viini onkin puolikuivaksi viiniksi erittäin miellyttävä, vaikka itse olen enemmän kuivien kuohuvien ystävä.

Viinin makeus nousee pääosaan kun sen kanssa nautitaan hillityn makeata kakkua – viini sulautuu kakun kanssa loistavasti yhteen, ja molemmat tuovat toisistaan esiin uusia makuja. Viini toimii loistavasti yhteen niin kakun suklaan kuin sen aprikoosihillonkin kanssa, joista erityisesti jälkimmäinen korostaa shamppanjan jälkiruokaviinimäisiä, hunajaisia ja kypsän hedelmäisiä aromeja.

Jälkimaku on pitkä ja tasapainoinen – hiiva, sitruksinen hapokkuus ja erityisesti jälkimaun loppupuolella esiin nouseva hunajaisuus hallitsevat loppumakua miellyttävästi ja sekoittuvat toisiinsa luoden jatkuvasti uusia aromeja.

Loistava, tasapainoinen ja tyylikäs esitys puolikuivien puolelta; maku on todella miellyttävä mutta myös ronskin harteikas pärjätäkseen hyvin erilaisten makeaan taittuvien ruokien kanssa. Silti mielestäni vajaa 50 euroa on himpun verran turhan kova hinta melkein mistä tahansa kuohuvasta, ellei puhuta oikeasti kypsytystä kestävistä – ja vaativista – vuosikertaviineistä. Laatu kuitenkin maksaa, ja puolikuivissa kuohuviineissä on tarjolla vain joko älyttömiä aromatisoituja viinejä, tai enemmän teini-ikäisille soveltuvia limonadimaisia skumppia. Veuve Clicquot Demi-Sec on kovasta hinnastaan huolimatta kyllä elegantti, tasapainoinen ja tyylikäs viini, ja jota vastaavat tuotteet ovat harvassa kuin kanan hampaat. Siksi viini on kaikesta huolimatta hintansa arvoinen.

Lyhyesti: Kypsän hedelmäinen, kevyen hunajainen ja oikein tasapainoisen elegantti kuohuviini.

Arvio: Erinomainen – mitä tyylikkäin jälkiruokaviinin vaihtoehto ei-niin-makealle jälkiruoalle.

Hinnan (49,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti