Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.12.11

Nero Copertino Riserva 2007

Nero Copertino Riserva 2007
  • Valmistaja: Femar Vini
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Copertino Riserva
  • Maa: Italia
  • Alue: Puglia, Salento
  • Rypäleet: Negroamaro (70%), Malvasia Nera di Brindisi (10%), Montepulciano (10%), Sangiovese (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,48e (Syky 2010, Alko)
  • Hinta nyt: 8,98e (Tammikuu 2014, Alko)
Copertinon tuoksu on etenkin tovin avauduttuaan erittäin muheva ja kypsän makea, tumma marja tulee ensimmäisenä mieleen nuuskiessaan viinin aromeja. Väri on tumma ja syvä.

Viinin suutuntuma on pehmeä ja runsas, todennäköisesti osittain viinin pienehkön jäännössokerimäärän takia. Viinin makeus voi toimia pienenä vedenjakajana – aivan rutikuiviin punaviineihin tottuneelle viini saattaa maistua himpun liian makean oloiselta, kun taas toisille viini on miellyttävän pehmeä ja lempeä. Yleisesti viinin pieni sokerimäärä toimii tasoittamassa reunoja ja tuomassa runsaampaa suutuntumaa ilman että viiniä voi pitää mitenkään kosiskelevan, imelän makeana tai ylitsevuotavan hilloisena.

Makumaailma on notkea ja hillitty, eli Copertino on täyteläiseksi viiniksi suht toimiva ratkaisu esimerkiksi runsaille mutta miedomman makuisille italialaistyyppisille ruoille – viinin maku leviää suuhun runsaana, mutta se ei kuitenkaan pääse dominoimaan, jättäen alleen kevyempiäkään ruokia.

Viinin ainoa kompastuskivi on sen suhteellisen yksipuolinen makumaailma – se on herkullisen pehmeä ja tumman marjainen, muttei juuri muuta. Viini on perushyvä esitys, mutta on myös otettava huomioon sarja, jossa viini painii: Copertinon hintaluokassa vastaavia täyteläisiä on melko harvassa, poikkeuksena Chilen ja Australian punaviinit, jotka ovat usein turhankin marjahilloisia ja häiritsevän kosiskelevia.

Saman viinintuottajan Salice Salentino kiilaa puolen euron etumatkallaan hinnassa astetta parempaan hinta-laatusuhdeluokkaan. Molemmat viinit ovat pääasiassa Negroamarosta valmistettuja, mutta Salice Salentino on asteen verran kevyempi, nahkaisemp ja luonteikkaampi kun taas Copertino on mehevämpi ja pehmeämpi, mutta samalla hieman persoonattomampi. Joka tapauksessa molemmat Neron mustalla etiketillä varustetut viinit ovat hintaluokassaan mukavan helppoja, pyöreitä ja ystävällisiä punaviinejä niin kevyemmille ruoille kuin seurusteluun, eli ns. luottotuotteita.

Lyhyesti: Syvänpunainen, mehukas ja jo muutaman vuoden kypsynyt helppo eteläitalialaisviini kohtuulliseen hintaan.

Arvio: Miellyttävä – näppärä vakiotuote illanistujaisiin.

Hinnan (8,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti