Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.12.11

Nøgne Ø Sweet Horizon 2008

Nøgne Ø Sweet Horizon 2008
  • Valmistaja: Nøgne Ø
  • Tyyppi: Olut, Porter
  • Maa: Norja
  • Alue: Grimstad
  • Koko: 0,25
  • Hinta ostohetkellä: 9,01e (Joulukuu 2011, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Tämä arvostelu on ensimmäinen poikkeukseni viiniarvosteluiden parista oluiden sekaan, mutta todennäköisesti ei jää viimeiseksi. Nimittäin aina silloin tällöin tulen törmäämään niin erinomaisiin oluisiin, että ne venyttävät jo oluen käsitettä. Niitä ei kuulu nauttia oluttuopista vaan viinilasista. Niitä ei kuulu kitata baarin nurkassa huonon musiikin soidessa, vaan kaikessa rauhassa hyvästä (pääasiassa omasta) seurasta nautien.

Nøgne Ø:n Horizon-sarjalaiset, panimon rajatusti valmistetut lippulaivatuotteet, ne ovat semmoisia oluita.

Ensimmäinen tuttavuuteni Nøgne Ø:n oluisiin on vuosien takaa, kun nappasin mukaani Arkadian Alkosta tuttavan suosittelemana Nöggiksen puisto-olueksi kauniina kesäpäivänä. Vuosi taisi olla 2008. Ehkä. Ja olin kertaheitolla myyty. Nøgne Ø:n oluita on siitä eteenpäin tullut aina tilaisuuden tarjoutuessa suurella mielenkiinnolla maistettua, eikä pettymyksiä ole tullut vastaan ensimmäistäkään.

Tästä huolimatta Nøgne Ø:n legendaariset Dark Horizon 1 ja 2 menivät minulta täysin huomiotta ja vasta Nøgne Ø:n DH3 onnistui kiinnittämään huomioni. Yhden pullollisen maistettuani ostin vielä pari lisää talteen, joten siitäkin tullee arvostelu ajan saatossa.

Nyt joulukuussa sen sijaan satuin vain mielenkiinnosta pyörähtämään jälleen Arkadian Alkossa, jossa silmiini osuivat (jälleen kerran, ei ollut ensimmäinen kerta) Horizon-sarjan Sweet ja Red Horizon. Molemmat tarttuivat mukaani, minkä seurauksena nyt on vuorossa Sweet Horizon.

Kuvittele tumma, kärtsäinen portteri.

Sekoita kourallinen tummaa suklaata mustaan, tiukkaan kahviin.

Kaada oluen sekaan puoli kuppia tätä kahvia.

Makeuta olut shottilasillisella trooppisista hedelmistä valmistettua, makeata likööriä.

Anna kypsyä pullossa kolme vuotta.

Nyt ruvetaan olemaan lähellä tätä herkkua.

Olut on makea, pehmeä ja uskomattoman aromikas portteri, jonka röyhkeä alkoholipitoisuus (14%) saa sen tuntumaan käytännössä viiniltä. Olut on lähes pakko nauttia jääkaappikylmänä, sillä oluen lämmetessä sen alkoholisuus rupeaa dominoimaan makupalettia ja sen makeus rupeaa muuttumaan imeläksi hiilihappoisuuden latistuessa.

Viileänä olut on lasillinen taivasta.

Lyhyesti: Uskomaton makea aromipommi tummien oluiden ystäville jotka eivät kavahda makeaan taittuvaa aromia.

Arvio: Erittäin hyvä – ai jumankekka! Tällaisia tulee harvoin vastaan, mutta hyvä niin; 25cl pullossakin on jo tekemistä.

Hinnan (9,01e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti