Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.12.11

Don David Malbec Reserve 2009

Don David Malbec Reserve 2009
  • Valmistaja: Michel Torino
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Argentiina
  • Alue: Salta, Valle de Cafayate
  • Rypäleet: Malbec (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,90e (Syksy 2011, Silja Lines) / 11,99e (Alko)
  • Hinta nyt: 11,99e (Tammikuu 2013, Alko)

Yhtyeemme kierrellessä kansainvälisiä vesiä Suomen ja Ruotsin välissä, valikoitui verovapaasta myymälästä seurueemme seurustelujuomaksi kehuttu argentiinalainen Don David Malbec.

Viinin väri on Malbeceille tyypillisesti todella tumma, lähes musta. Tuoksu on kevyen mustaherukkainen ja karhunvatukkainen, yleisesti kuitenkin melko hillitty.

Suoraan avaamisen jälkeen viinin maku oli suht voimakas, mutta yllättävän ohut ja lyhyt. Yleisvaikutelma viinistä oli raa'an kitkerähkö, mausteinen, keskihapokas ja verinen. Jälkimaku oli melko pitkä mutta ohuehko ja melko vetinen. Tanniinit olivat lukemistani arvosteluista poiketen mielestäni melko vähäisiä eivätkä niin kovin ponnekkaita. Noh, viini tuntuu kaikesta päätellen olevan sulkeutunut ja täten avautumisen tarpeessa, joten annetaan sille aikaa tunti pari.

Odotuksen jälkeen tuoksu onkin yllättäen kovin antelias; mausteinen jossa seassa kypsää marjaa. Maku on täyteläisempi ja selvästi pidempi. Yleismaku on melko täyteläinen, kuiva, tumman hedelmäinen mutta edelleen melko tiukka, persoonallisen maamainen, tamminen ja lämmin. Viini on silti hieman turhan rustiikkisenkarhea sellaisenaan nautittuna seurustelujuomana ja melkeinpä huutaa punaista lihaa ohelleen.

Don David vaatii selvästi pidemmän dekantoinnin, sillä viini tuoreeltaan pullosta on täysin toisenlainen verrattuna samaan nesteeseen paria tuntia myöhemmin. Odotus palkitsee selvästi.

Monopolin hinnoittelulla viini saa hinta-laatu-suhteekseen heikohkon OK:n, eli se on jotakuinkin hintansa väärti. Allekirjoittanut kun sen sijaan osti viinin Siljan verovapaasta myymälästä varsin kohtuulliseen 7,90 euron hintaan, kipuaa hinta-laatu-suhde vähintään pykälän ylöspäin.

Lyhyesti: Tiukka, tamminen ja kulmikkaankarhea, dekantointia vaativa punaviini mediumkypsälle grilliruoalle.

Arvio: OK – viini on toisaalta melko yksiuloitteinen ja tiukka, mutta toisaalta toimiva valinta grilliruoan kanssa sekä selvästi asteen verran omaperäisempi esitys keskimääräiseen argentiinalais-Malbeciin verrattuna.

Hinnan (11,99) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (7,90) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti