Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.12.11

Nøgne Ø Red Horizon 2009

Nøgne Ø Red Horizon 2009
  • Valmistaja: Nøgne Ø
  • Tyyppi: Olut, Sake ale
  • Maa: Norja
  • Alue: Grimstad
  • Koko: 0,25
  • Hinta ostohetkellä: 9,18e (Joulu 2011, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Seuraava poikkeusarvosteluni jatkuu edellisen arvostelun viitoittamalla linjalla – vuorossa on jo toinen mitä loistavimman Nøgne Ø:n panimon yksi mahtavista, rajoitetusti valmistetuista Horizon-sarjalaisista.

Red Horizon olisi periaatteessa kuin mikä tahansa muu Amber Ale -tyyppinen olut, ellei sitä olisi käytetty Japanista asti hankitulla Sake-hiivalla, jonka ansiosta oluen alkoholiprosentti on nostettu n. kolminkertaiseksi normaaliin Aleen nähden. Red Horizonin kyljessä lukee alkoholiprosentin todellakin olevan käsittämätön 17%.

Oluet on läpinäkymättömän samea ja sen väri on kauniin oranssiin taittuvasta sävystään huolimatta melko tunkkaisen ruskea. Ensimmäisenä väristä mieleen tulevat sameanruskeat luomuomenamehut tai rommiluumut. Oluen tuoksukin on oma yllätyksensä – siinä on paljon toffeeta, kypsää päärynää, luumua, kukkeutta ja tummaa sokeria.

Suutuntuma on kermaisen täyteläinen, jota keventää kevyt mutta raikas hiilihapon pore. Maussa on paljon makeutta ja makeita aromeita, kuten päärynää, omenaa ja kinuskia, jonkin verran luumua sekä yllättävästi selvää tumman rommin aromia. Lisäksi todennäköisesti Sake-hiiva tuo oluelle täysin omanlaista aromiaan, mutta reilun puolisenkymmentä erilaista Sakea maistaneena voisin sanoa, ettei se ainakaan Sakea hirveästi muistuta.

Erityisesti jälkimaussa oluen humalointi pääsee oikeuksiinsa; siinä on humalainen kitkeryys hienossa tasapainossa runsaan makean maltaisuuden kanssa, ja molemmat jatkuvat mahtavan pitkään kielellä ja nielussa. Runsaasta alkoholisuudestaan huolimatta alkoholi ei melkoisen lämmittävästä tunteesta huolimatta tuo itseään oluessa liikaa esiin, sillä sen massiiviset aromit eivät anna alkoholille juurikaan liikkumavaraa. Moniin maistamiini +10%-volttisiin oluihin verrattuna Red Horizon ei tunnu läheskään yhtä alkoholiselta; valtava volttimäärä kyllä tuntuu, mutta paljon vaimeampana kuin ne olisivat antaneet odottaa.

Kokonaisuutena Red Horizon on uskomattoman tuhti ja valloittava kokonaisuus, jossa Sweet Horizonista tuttu makeus on paljon paremmassa tasapainossa runsaan humaloinnin kanssa. Aromeja löytyy toinen toisensa perään, eivätkä ne ole samasta makupaletista napsittuja, vaan olut tuo mitä erikoisempia yhdistelmiä, jotka eivät kuitenkaan ryhdy riitelemään keskenään. Jääkaappikylmänä viinilasista tarjoiltuna tämä olut on mahtava nautiskelujuoma.

Lyhyesti: Todella vahva ja runsaan aromikas olut, joka pönkittää Nøgne Ø:n statusta tämän hetken yhtenä mielenkiintoisimmista olutpanimoista koko maailmassa.

Arvio: Tyylikäs – oluen makupaletin loputon kirjo ei varmasti ole kaikkien mieleen, mutta erikoisemmista ja tujummista oluista pitäville Red Horizon ei varmasti tule tuottamaan pettymystä.

Hinnan (9,18e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti