Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.12.11

Barone Ricasoli Rocca Guicciarda Chianti Classico 2008

Barone Ricasoli Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva 2008
  • Valmistaja: Barone Ricasoli
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Chianti Classico Riserva
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti, Chianti Classico
  • Rypäleet: Sangiovese (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 139,00 SEK (~15,50e, Elokuu 2011, Systembolaget)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa) / 139,00 SEK (~16,18e, Tammikuu 2013, Systembolaget)
Heti pullon avaamisen jälkeen tuoksu on tuoreen marjainen, tuoden esille pääasiassa kirsikkaa ja karpaloa sekä kevyttä rustiikkisuutta. Viinin väri on tummanpunainen mutta kuitenkin myös melko läpinäkyvän hailakka.

Nuorehko, melko täyteläinen maku on sen sijaan melko antava mutta silti tiukka. Siinä on paljon Sangioveselle ominaista hapokkuutta, pippurista mausteisuutta ja kirpeähköä hapankirsikkaisuutta, samalla kun melko runsas tanniinisuus on terhakkaa. Maussa kuitenkaan ei tunnu riittävän potkua ihan tarpeeksi peittämään alkoholin makua, joka häivähtelee makupaletin seasta aika ajoin. Jälkimaku on pitkähkö ja kevyen bitterisen mausteinen. Ricasolin Chianti Classico tuntuu vielä tässä vaiheessa olevan enemmän ruoan kylkeen pistettävä juoma kuin lempeä seurusteluviini.

Reilun tunnin jälkeen viini on laskenut puolustustaan ja ryhtynyt sovittelevammalle kannalle: tuoksuun on tullut uudeksi elementiksi kirsikan ja maalaisuuden ohelle vaniljainen tammitynnyri, kun taas maku on pyöristynyt ja kirsikkaisuus antanut tilaa hennon palaneelle tammen aromille. Myös häivähdys lakritsia tuntuu pyörivän suussa, nousten tammen ohella paremmin esille jälkimaussa.

Yleisesti viini on edelleen suuta supistavan hapokas ja kovan tanniininen, mutta se toimii jo selvästi paremmin myös sellaisenaan. Viini ei ole Chianti Classicoksi erityisen elegantti tai arvokkaan oloinen, mutta siinä tuntuu juuri oikeat palaset loksahtavan hyvin kohdalleen ja vaikka olen kuullut Ricasolin olevan hieman enemmän mehevien Supertoscanalaisten perään, on tämä viini hengeltään kuitenkin selvästi enemmän perinteisen tiukka ja hapokas Chianti, kuin modernin kosiskeleva, tammessa uitettu hedelmäpommi.

Länsinaapurin Systembolaget tarjoaa perinteistä, italialaista viiniosaamista varsin kohtuulliseen hintaan. Ricasolin Chianti Classicossa tuntuu kyllä saavan himpun verran enemmänkin mitä sen hinta antaa odottaa.

Lyhyesti: Kohtuullisella dekantoinnilla aukeneva varsin miellyttävä, hapokkaan tanniininen Toscanalainen.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on hyvin perinteinen, hapankirsikkaisen tiukka Chianti Classico, joka toimii vallan erinomaisesti terhakkaana ruokaviininä.

Hinnan (16,18e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti