Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.12.11

Tignanello 2007

Tignanello 2007
  • Valmistaja: Antinori
  • Tyyppi: Punaviini, IGT Toscana
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti, Chianti Classico
  • Rypäleet: Sangiovese (85%), Cabernet Sauvignon (10%), Cabernet Franc (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 64,00e (Toukokuu 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 68,30e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Tignanello on yksi maailman ensimmäisiä ns. Supertoscanalaisia, eli Chiantin alueella tehtyjä viinejä, joiden valmistajat tekivät viinejä Chiantin alueen viinilainsäädännöstä piittaamatta, käyttämällä viineissä kiellettyjä rypälelajikkeita. Tämän vuoksi se on yksi maailman tunnetuimpia italialaisia viinejä ja nauttii kulttiviinin statuksesta.

Viinin tuoksu on intensiivisen punamarjainen ja hieman nahkainen. Väri hyvin kevyesti ruskeaan taittuva, pohjimmiltaan portviinimäisen syvänpunainen.

Tignanellon maku on suht nuoren vuosikerran huomioon ottaen yllättävänkin pehmeä mutta tästä huolimatta kuitenkin ryhdikäs, hiukan nahkainen ja voimakkaan hedelmäinen. Tammi tuntui enemmän suutuntuman leventäjänä ja pyöristäjänä kuin varsinaisena makuna – se vähä, joka tuntui, oli maultaan enemmän puinen kuin vaniljaisen tamminen.

Jälkimaku oli pitkä ja arvokas, eikä haalistunut juuri ollenkaan viinin tultua niellyksi. Jälkimaussa tuntuivat selvästi viinin yhä pirteät hapot, kun taas makutuntemus oli aromikas, kukkea ja nielussa asti tuntuva lämmin.

Loistava Supertoscanalainen, jossa kehittymispotentiaalia löytyy vielä hyvin useiksi vuosiksi, vaikkei kenties nyt vuosikymmeniksi. Kuitenkin Alkon nykyisellä tilausvalikoiman hinnalla (64,00e) viini ei kaksista hinta-laatu -suhdetta saa, erinomaisuudestaan huolimatta, sillä vastaavalla hinnalla saattaa saada useamman yhtä laadukkaan Chianti Classicon. Tuntuukin, että viinin hinta selittyy suurelta osin sen legendaarisella statuksella; yhtä mielenkiintoisia viinejä voi tavata kymppejä halvemmallakin. Sen sijaan viiniä saattaa silloin tällöin löytää laivojen Tax Free -myymälöistä useampiakin kymppejä halvemmalla! Viinin hinta-laatu -suhde on suorastaan loistava, jos sen vielä onnistuu nappaamaan jostain talteen n. neljän kympin hintaan.

Lyhyesti: Roteva, runsas, pitkä ja tanniininen legenda Toscanasta.

Arvio: Erittäin hyvä – runsaan dekantoinnin jälkeen viini oli nuoruuden vimmastaan huolimatta oikein nautittavissa jopa sellaisenaan.

Hinnan (68,30e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti