Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.12.11

Ferreira LBV Port 2005

Ferreira Late Bottled Vintage Port 2005
  • Valmistaja: Ferreira
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Late Bottled Vintage Port
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Tempranillo, Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Amarela
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 9,38e (Syksy 2010, Alko)
  • Hinta nyt: 10,49e (Tammikuu 2014, Alko)

Ferreiran väri on uskomattoman tumma, lähes musta. Tuoksu on erittäin mustaherukkainen ja runsas, mutta sen runsaudesta huolimatta alkoholin tuoksu puskee terävästi hajusta läpi.

Viinin maku on portviineille tyypilliseen tapaan erittäin täyteläinen, pyöreä ja runsaan alkoholin vuoksi mukavan lämmin. Maku on runsaan - muttei imelän - makea ja maistuu makeankypsältä viikunalta ja tummalta siirapilta. Viinin tanniinit ovat aika runsaan oloisia, mutta ne ovat runsaudestaan huolimatta pehmeitä kuin satiini, eivätkä ne oikeastaan erotu muuten kuin pyörittämällä viiniä pitkään suussa – maun seasta ne eivät hyökkää ollenkaan vaan pysyvät hyvin osana ryhdikästä kokonaisuutta.

Viini toimi hienosti belgialaisten suklaakonvehtien kanssa niiden ja viinin makujen täydentäessä toinen toisiaan. Suklaan makeus toimi loistavana kontrastina Ferreiralle ja leikkasi erinomaisesti viinin omaa makeutta pois.

Alkon valikoimasta tämä on ainoa alle kympillä saatava portviinipullo (poislukien Dow'sin 5 cl:n pullo), ja siihen nähden hinta-laatusuhde on oiva. Ferreira on erinomainen tuttavuus ihmisille, jotka eivät ole portviiniä maistaneet ja haluavat siihen tutustua. Pullon koko myös on hyvä, jos epäilee uppoaako kokonainen pullo kerralla.

Neljä vuotta tynnyrissä ja kaksi pullossa kypsynyt Ferreira kuitenkin jää hieman jälkeen Taylor'sin vastaavankokoisesta LBV:stä, joka maksaa vain pari euroa enemmän mutta tarjoaa vielä runsaammin vastinetta rahalle. Tästä huolimatta Ferreira on nappiostos puolikasta portviinipulloa halajaville.

Lyhyesti: Satiinisen pehmeä, makea ja kaikin puolin mukava LBV.

Arvio: Hyvä – oikein miellyttävä ja kohtuullisesti kypsynyt Port järkevässä pullokoossa.

Hinnan (10,49e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti