Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.12.11

Uusi-Seelanti



Yleistä

Aivan kuten naapurimaansa Australia, myös Uusi-Seelanti on melko tuore viinimaa. Viininvalmistus saapui tähän kahdesta suuresta saaresta mudostuvaan maahan vasta 1800-luvulla ja vanhin edelleen viljelty viinitarha on vuodelta 1851. Hyvin pitkään maan viinikulttuuri pysyi hyvin marginaalisena johtuen maan olut- ja tislepainotteisesta alkoholikulttuurista ja pääasiassa vain Euroopasta tulleet siirtolaiset valmistivat yksinkertaista pöytäviiniä oman yhteisönsä käyttöön.

1970-luvulla tapahtui suuri muutos kun maan baari- ja ravintolakulttuuri uudistui (esimerkiksi ravintoloihin sai tuoda oman viinipullonsa) ja viiniyhtiö Montana ryhtyi valmistamaan vuosikertamerkittyjä viinejä. Vuonna 1977 monet yhtiön valmistamista viineistä olivat laadultaan erinomaisia, mikä kannusti monien viiniyhtiöiden syntymistä. Uusiseelantilaisten viinien laatu kasvoi kohisemalla.

1990-luvulla useat viinikriitikot myönsivät erityisesti Uuden Seelannin Sauvignon Blanc -viinien erinomaisuuden, ja erityisesti useiden Marlborough'n viinialueen Sauvingon Blancien sanottiin olevan samalla viivalla arvostettujen Loiren laakson Sauvignon Blancien kanssa. Nykyisin Uuden Seelannin sanotaan olevaan Ranskan perinteisten viinialueiden merkittävin haastaja uudesta maailmasta.


Rypäleet

Uusi-Seelanti on nykyisin tunnettu erityisesti aromikkaista ja hapokkaista Sauvignon Blanceistaan ja tyylikkäistä, kevyistä Pinot Noireistaan. Maassa kasvatetaan myös jonkin verran muitakin lajikkeita, mutta ei vastaavissa määrin.

Punaiset:
  • Cabernet Sauvignon – Uudessa Seelannissa ns. Bordeaux blend -viinit ovat suosittuja, minkä johdosta Cabernet Sauvignonilla on kohtalainen suosio maassa. Useimmat uusiseelantilaiset punaviinit ovat usein melko helppoja, kevyesti tammitettuja, mutkattomia ja hedelmäisiä. Cabernet Sauvignonista valmistetaan harvoin puhtaita lajikeviinejä, koska viineistä tulee helposti tiukan ja raa'an oloisia johtuen maan viinialueiden viileähköstä ilmastosta.
  • Merlot – merkittävä osa Bordeaux blend -viinejä, mutta myös suosittu rypäle lajikeviineissä, johtuen Merlot'n kyvystä kypsyä Cabernet Sauvignonia helpommin.
  • Pinot Noir – Uuden Seelannin merkittävin punainen rypäle. Tuottaa punaviinejä, jotka ovat melko kevyitä, hapokkaita ja poikkeuksellisen moniulotteisia uusiseelantilaisiksi punaviineiksi. Toisin kuin muiden punaviinien kanssa, Pinot Noir -viineille on kehittynyt alueellisia eroja, ja erityisesti Central Otagon ja Martinborough'n Pinot Noireja pidetään maailmanluokan punaviineinä.

Valkoiset:
  • Chardonnay – Sauvignon Blanc'n ohella suosituin rypäle, jonka suosio kasvaa mitä pohjoisemmaksi (=lämpimämmäksi) siirrytään. Viineillä ei ole alueellisia eroja ja viinejä valmistetaan niin tammitettuina kuin tammeamattomina.
  • Riesling – hieman vähemmän merkittävä rypäle, josta valmistetaan melko tyypillisiä uuden maailman viinejä erityisesti Martinborough'n alueella ja Eteläsaarella.
  • Sauvignon Blanc – Uuden Seelannin maailmankartalle nostanut rypälelajike. Monesti rypäleestä valmistettuja viinejä kehutaan sen tyylistä yhdistää Ranskalaisten Sauvignon Blancien raikkaus ja hapokkuus uuden maailman Sauvignon Blancien runsaaseen, eksoottiseen hedelmäisyyteen.

Viinialueet


Uusi-Seelanti muodostuu Pohjois- ja Eteläsaarista, joilla molemmilla on omat merkittävät viinialueensa. Merkittävimpiä niistä ovat:

Pohjoissaari:
  • Gisborne – maailman itäisin viinialue, joka on tunnettu erityisesti valkoisista Chardonnay- ja Gewürztraminer-viineistään.
  • Hawke's Bay – maan vanhin, ja Marlborough'n ohella merkittävin viinialue. Viininvalmistus keskittynyt erityisesti Bordeaux-tyylisten viinien ympärille.
  • Martinborough – Pohjoissaaren etelänurkassa sijaitseva pieni kylä, josta tulee vain n. 2% maan viineistä. Alue panostaa huomattavasti enemmän laatuun kuin määrään ja Martinborough'sta tuleekin runsaasti maailmanluokan Pinot Noir -viinejä.
  • Northland – Uuden-Seelannin pohjoisin, ja täten lämpimin viinialue, jonka viinit ovat usein kypsiä, hedelmäisiä ja helppoja.
  • Wellington / Wairarapa – maan pääkaupungin, Wellingtonin ympärillä sijaitseva viinialue, joka on keskittynyt valmistamaan erityisesti laadukkaita Pinot Noir -viinejä. Martinborough on osa suurempaa Wellingtonin viinialuetta.
Eteläsaari:
  • Canterbury / Waipara – Eteläsaaren keskiosassa sijaitseva viinialue, jossa tuotetaan sekä laadukkaita Pinot Noir -viinejä että runsaasti erilaisia valkoviinejä (mm. Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc.)
  • Central Otago – maailman eteläisin viinialue, joka sijaitsee Eteläsaaren eteläpäässä, Queenstownin vieressä. Central Otagon maaperä ja mikroilmasto näyttävät olevan erinomaiset hankalastikasvatettavalle Pinot Noirille. Alueen viineistä n. 70% on Pinot Noiria, ja alue onkin tunnettu vaikuttavista maailmanluokan Pinot Noir -viineistään.
  • Marlborough – Uuden Seelannin modernin viininvalmistuksen syntymäalue ja maan merkittävin viinialue. Erityisen tunnettu raikkaista ja tyylikkäistä Sauvignon Blanc -viineistään.

Uusi-Seelanti Alkon hyllyllä
  • Punaviinit: Uudessa-Seelannissa tuotetaan paljon myös mehevämpää uuden maailman punaviiniä, usein melko keskinkertaisena bulkkituotteena, mutta Alkon hyllyillä ne ovat harvinaisia kuin pöllön hampaat. Pääasiassa Alkoon on valikoitunut vain toinen toistaan erinomaisempia Pinot Noir -viinejä, jotka ovat lähes järjestään hintaluokkansa parhaimmistoa kun etsitään keskitäyteläistä ja hapokasta ruokaviiniä. Ronskeimmat ovat myös oikein toimivia vaihtoehtoja ryhdikkäiksi seurusteluviineiksi. Viinien laatu kyllä näkyy hinnassa, joka alkaa vasta +10 euron tuntumasta.

    Suosittelen: Brancott Estate Pinot Noir, Julicher Pinot Noir, Matua Pinot Noir, Te Kairanga Runholder Pinot Noir

  • Valkoviinit: kuten punaviinit, myös Uuden-Seelannin valkoviinien halvin pää on jo +10 euroa. Asian kääntöpuolella on niiden erinomainen laatu: Sauvignon Blanc -viineistä voi ottaa käytännössä minkä tahansa mukaansa ilman vaaraa pettymyksestä. Myös muistakin rypäleistä tehtyjä laadukkaita viinejä on ruvennut ilmaantumaan hyllyille.

    Suosittelen: Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc, Mud House Sauvignon Blanc, Saint Clair Pioneer Block Sawcut Vineyard Chardonnay, Vicarage Lane Sauvignon Blanc, Villa Maria Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc

  • Kuohuviinit: perustasokasta tavaraa, jossa hinta kohdallaan. Turvallisia ostoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti