Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


Arvosteluni perusteista

Kuinka arvostelen maistamani viinit?

Arvioin maistamani viinit sekä niiden tason että hinta-laatu-suhteen perusteella. Arvioin kuitenkin molemmat osa-alueet adjektiiveilla, joista vain hinta-laatu-suhteen arviot voidaan pistää selvälle hyvä-huono -akselille. Sen sijaan itse viinin arvion toteutan sitä parhaiten kuvaavalla adjektiivilla, joista kaikista ei voi sanoa suoraan onko joku parempi kuin toinen. Tämä siksi, että en kykene pisteyttämään viinejä numeroilla, koska viini on parhaimmillaankin vain hetkeen ja mielialaan sidottu makujen sinfonia (tai kakofonia.)

Adjektiiveja käyttämällä saan viinit arvioitua paremmin yleisiin kategorioihin, joiden sisällä viinejä ei pysty enää laittamaan tarkempaan paremmuusjärjestykseen: yhden kategorian toinen viini voi olla parempi yhdellä hetkellä, toinen toisella. Molemmat voivat kuitenkin olla yleisesti esimerkiksi "tyylikkäitä" tai "erinomaisia." Samoin tilanteessa, jossa halutaan "tyylikästä" viiniä, voi erityisesti tyylikkääksi arvioimani viini olla parempi vaihtoehto kuin "miellyttävä" tai "hyvä", vaikken pystyisikään laittamaan viinejä mitenkään erityiseen paremmuusjärjestykseen.

Lisäksi viinien arvosanat eivät ole suoraan verrannollisia keskenään: arvioin viinit erityisesti suhteutettuna vastaaviin viinityyleihin ja niiden hinta-laatu-suhteen suhteutettuna sekä vastaavantasoisiin viineihin samassa hintaluokassa että vertaamalla viiniä vastaavantyylisten viinien yleiseen hintaluokkaan.

Tällä logiikalla laadukas kymmenen euron uuden maailman GSM-sekoiteviini saattaa saada molemmilla osa-alueilla vakuuttavammat arvosanat kuin keskitasoinen viiden kympin Bordeaux, vaikka valitsisin 100% todennäköisyydellä ennemmin Bordeaux'n kuin GSM:n, tilanteesta riippumatta. Siksi jos haluaa vertailla viinejä samankaltaisiin, suosittelen haarukoimaan arvosteluista samankaltaiset tuotteet avainsanoja ("tageja") käyttämällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti