Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.12.11

Ruffino Vin Santo Serelle 2007

Ruffino Vin Santo del Chianti Serelle 2007
  • Valmistaja: Ruffino
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOC Vin Santo del Chianti
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti
  • Rypäleet: Malvasia, Trebbiano
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: n. 13-16e (Kesä 2011, viini saatu lahjaksi Italiasta) /
    132,00 SEK (~14,75e, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 132,00 SEK (~14,65e, Kesäkuu 2012, Systembolaget)
Viini on väriltään rusehtava kuparinkeltainen. Tuoksu on runsas, nostaen esiin mielikuvia kukkakedoista, fariinisokerista, kuivatuista hedelmistä sekä jopa ihan tavallisesta apteekkieetteristä – toki tässä tapauksessa vain miellyttävässä mielessä. Lisäksi kypsytyksen aikana tapahtunut hapettuminen tuntuu selvänä, madeiramaisena elementtinä jo tuoksussa.

Viinin maku on todella monipuolinen ja runsaan aromikas. Aiempiin kokemuksiin verraten viinistä puuttuu yleisesti Vin Santoon yhdistämäni pähkinäisyys lähes kokonaan. Lisäksi tämä viini on myös reilusti makeampi kuin ne (valitettavan harvat) Vin Santot, joita olen päässyt maistamaan.

Viinin madeiramainen hapettuminen on loistavassa tasapainossa reilun makeuden kanssa – kevyesti hapettunut viini on saanut kompleksisuutta makuunsa ilman liiallista happamuutta ja kitkeryyttä. Katkeroinen elementti nouseekin esille selvemmin vasta jälkimaussa, josta makeus katoaa nopeasti, jättäen viinin muut aromit elämään kielelle pitkään.

Maun muita elementtejä ovat mm. niin raikkaat kuin kypsän makeat hedelmät, ja erityisesti hillitty tumma siirappisuus sekä runsaan makea aprikoosisuus ja persikkaisuus hallitsevat makua. Lähin esimerkki hedelmäisyyden saralta lienee vallan erinomainen ja kaikesta makeudestaan huolimatta raikas Grant Burge Tawny -viini. Hapokkuus viinissä on kohtalainen – Serellessä ei varsinaisesti ole runsaasti happoja jotta viini tuntuisi raikkaalta, mutta niitä on kuitenkin riittävästi jotta suutuntuma ei lässähdä.

Viinin makeus ei kuitenkaan ole liiallinen ja yli-imelä – esimerkiksi limoncellossa marinoiduille mansikoille viini saattoi olla turhankin kuiva ja maistui hieman happamankirpeältä jälkiruoan runsaan makeuden rinnalla. Sen takia viini jäikin mansikkajälkiruoan jälkeiseksi jälkijälkiruoaksi, jonka roolin se täyttikin vallan erinomaisesti.

Tarkkaa hintaa pullolle en osaa kertoa, koska se oli lahja allekirjoittaneelle, mutta Google kertoo pullollisen hinnaksi keskimäärin 13-16e, mikä antaa näin miellyttävälle jälkiruokaviinille eri kelvon hinta-laatusuhteen.

Lyhyesti: Makeahko ja tyylikkäästi hapettunut italialainen jälkiruokaviini.

Arvio: Hyvä – viini ei ole Vin Santoksi erityisen elegantti, mutta sen vastapainona se on aromeiltaan miellyttävän monipuolinen.

Hinnan (n. 14,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti