Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.12.11

Château de Ségriès 2010

Château de Ségriès 2010
  • Valmistaja: Henri de Lanzac
  • Tyyppi: Roséeviini, AOC Tavel
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône, Tavel
  • Rypäleet: Grenache (50%), Cinsaut (30%), Syrah (10%), Clairette (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,21e (Marraskuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Viini on peräisin Tavelin alueelta, mikä on yksi Rhônen laakson tunnetuimpia appellaatioita, sekä yksi harvoja appellaatioita niin Ranskassa, kuin koko maailmassakin, mikä sallii ainoastaan roséeviinien valmistamisen. Tavelin roséet ovat tunnetusti hyvin runsaita, sekä niitä harvoja roséeviinejä maailmassa, mitkä eivät ole tarkoitettu yksinomaan nuorina juotaviksi, vaan niiden voidaan antaa jäädä myös kypsymään.

Viinin väri on roséeksi todella intensiivinen – hyvin tumman vaaleanpunainen, se lähentelee jopa läpinäkyvän punaista. Tuoksu on hieman hento ja vaisuhko, mutta muodostuu selvästi roséille tyypillisistä elementeistä: tuoreesta mansikkaisuudesta, kevyestä vadelmaisuudesta, punaviinimarjasta ja hennosta kukkaisuudesta.

Maun ensivaikutelma on kuin todella runsashappoinen valkoviini – hapot tuntuvat selvästi kielen pinnalla. Kuitenkin hetkessä marjainen makumaailma saavuttaa makunystyrät ja suun valtaa hyvin runsas ja kypsä punainen marjaisuus. Tuoretta metsämansikkaa ja kypsempää karpaloisuutta huokuva maku on todella tuhti, melkeinpä ronski – aivan kuten tumma väri antoikin odottaa. Voimakas marjaisuus on hyvin tasapainossa hapokkuuden kanssa ja hapoistaan huolimatta suutuntuma on hyvinkin pehmeä ja miellyttävä. Marjaisuuden ohella maussa rupeaa erottumaan niin kevyttä ja hillittyä mausteisuutta, mineraalisuutta kuin alkoholisuuttakin.

Jälkimaku on pitkä, kevyesti karvaan hapokas ja siinä rupeaa erottumaan selvemmin viinin korkea alkoholipitoisuus (14%) selvänä lämmittävyytenä kielellä ja nielussa. Myös alkoholin maku lyö jälkimaussa selvemmin läpi.

Yleisvaikutelmana viini on roséeksi hämmentävän tuhti – sanoisin sen olevan jopa tuhdimpi kuin kevyimmät punaviinit mitä olen tullut maistaneeksi. Yleisesti viini on todella runsas, miellyttävä ja muuten tasapainoinen, mutta edes sen muhkea maku ei tunnu pärjäävän sen korkealle alkoholipitoisuudelle. Siksi suosittelenkin viinin viilentämistä, jolla saadaan puskettua sen alkoholia enemmän taustalle.

Viini on oikein miellyttävä seurusteluviini, mutta myös näppärä valinta vaalealle lihalle tai punaiselle kalalle – viinin hapot tekevät siitä toimivan yhdistelmän myös rasvaisemmallekin ruolle.

Hinta-laatusuhde on hyvä perus-ok, eli viini on melko hinnakas roséeksi, mutta myös lunastaa korkeamman hinnan tuoman lupauksen – hinta on siis juurikin kohdallaan.

Lyhyesti: Tyylikäs, ryhdikäs ja runsas esitys Châteauneuf-du-Papen naapurista. Suurin kauneusvirhe astetta turhan voimakkaasta alkoholisuudesta.

Arvio: Tyylikäs – viinissä on ryhtiä ja potkua, mutta myös ulottuvuutta ja syvyyttä, joka antaa pientä lupausta jopa kevyelle kypsytyskestävyydelle. Varteenotettava vaihtoehto valkoviinille hyvänä ruokaviininä.

Hinnan (14,42e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti