Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.12.11

Gérard Bertrand Château l'Hospitalet Blanc 2010

Gérard Bertrand Château l'Hospitalet La Réserve Blanc La Clape 2010
  • Valmistaja: Gérard Bertrand
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Coteaux du Languedoc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, La Clape
  • Rypäleet: Bourboulenc (34%), Roussanne (33%), Rolle (33%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,50e (Syksy 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 18,50e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Château l'Hospitalet on viininvalmistaja Gérard Bertand'n omistuksessa oleva viinitila, joka tuottaa VdP-tasoisia Hospitalet "H" -viinejä, sekä omasta appellaatiostaan nauttivia l'Hospitalet La Reserve -viinejä, niin valkoisena kuin punaisena. Ensimmäiseksi tarkastellaan mistä tilusten valkoinen on oikeasti kotoisin.

Lasissa viinin väri näyttää melko vaalealta, kullankeltaiselta. Tuoksu on paksun muhkea, tuhdin kukkainen ja todella hedelmäinen – lähes hedelmäkarkkinen. Aromien seasta leijailee haistimiini myös kevyt tammen tuoksu yhdessä kypsän persikan kanssa.

Kuiva maku on todella miellyttävä, pehmeähkö ja hedelmäisyydeltään hyvin kypsä, eli aavistuksen verran makeahko – aivan kuten tuoksu osasi luvata. Keskihapokas maku on kevyen tamminen, todella pitkä ja lämmin, kevyen vaniljainen ja jälkimaussa pehmeän ja trooppisen hedelmäinen.

Viini on omaperäinen ja miellyttävä, mutta vähäisten happojensa ja makean hedelmäisyytensä vuoksi hankala yhdistellä osuvasti ruokien kanssa. Parhaimmillaan viini toimineekin viilennettynä, eleganttina seurustelujuomana.

Viinin hinta on aavistuksen verran korkeanpuoleinen – tässä hintaluokassa viinillä on kovia kilpakumppaneita, erityisesti kotimaastaan, joille se ei kaikesta hurmaavuudestaan huolimatta pärjää. L'Hospitalet on kuitenkin todella tyylikäs osoitus eteläranskalaisesta osaamisesta valkoviinien parissa sekä kovasta hinnastaan huolimatta selvästi maistamisen arvoinen tuttavuus.

Lyhyesti: Runsaasti tammitettu, mehevä ja makean hedelmäinen valkoviini eteläisestä Ranskasta.

Arvio: Miellyttävä – viini on edukseen viilennettynä seurusteluviininä, ei ruokapöydässä.

Hinnan (18,50e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti