Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.12.11

Marqués de Arienzo Reserva 2004

Marqués de Arienzo Reserva 2004
 • Valmistaja: Bodegas Domecq
 • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja Reserva
 • Maa: Espanja
 • Alue: Rioja
 • Rypäleet: Tempranillo, Carignan, Graciano
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 14,98e (Heinäkuu 2010, Alko)
 • Hinta nyt: 16,96e (Tammikuu 2014, Alko)

Lasista vaikuttaa löytyvän perinteisen riojalainen viini: mausteisuutta, paahteista hedelmää, melko vaniljaista tammisuutta ja nahkaisuutta löytyy niin tuoksun kuin maunkin monipuolisista aromeista.

Arienzo Reserva ei kepeästä nahkaisuudestaan ja tallisuudestaan huolimatta ole kuitenkaan varsinaisesti rehellisen rustiikkinen viini, toisin kuin monet Riojan viinit, vaan se on saanut reserva-tasoisen kypsytyksen (väh. kolme vuotta, josta vuosi tammitynnyrissä) myötä hienostuneemman ja pehmeän aromikkaan tammisuuden ja rakenteen. Keskitäyteläinen maku on nahkainen ja paahtuneen hedelmäinen. Tammi antaa viinille lempeät mutta selvät raamit samalla kun viinin kohtuullinen ja miellyttävä happoisuus pitää viinin pehmeänä mutta ei anna sen lässähtää.

Viinin tanniinit ovat myös satiinisen pehmeitä ja siksi lähes huomaamattomia. Ne eivät hyökkää viiniä maistettaessa, vaan tukevat viiniä hyvin.

Yleisvaikutelmaltaan Marqués de Arienzo Reserva on erinomainen, pehmeän keskitäyteläinen viini joka on hieman hinnakkaampi, mutta silti jokaisen euron arvoinen ostos. Oikein tyylikäs ostos, joka tuntuu sopivan monen ruoan kanssa mutta maistuu loistavasti myös sellaisenaan. Kannustaa kokeilemaan gran reservaa jos kerran jo reservakin on näin loistava.

Lyhyesti: Tyylikäs, hillitty ja kaikin puolin miellyttävä Riojalainen.

Arvio: Erinomainen – loistava valinta niin seurusteluun kuin monenlaiselle ruoalle.

Hinnan (16,96e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

4 kommenttia:

 1. Ollaan muuten täysin samoilla linjoilla. Aloin miettiä tätä Jouluviiniksi - varmasti toimisi erinomaisen hyvin kun ei tosiaan ole liian jyrä vaan klassisen elegantti Rioja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti vallan erinomainen valinta. Tuhdimpi Rioja on vähän siinä ja siinä, mutta tällä ei mitään ongelmia. Mukavan kehittynyttä, aromikasta hedelmää joka tukee varmasti mallikkaasti joulupöydän kevyempiä tarjoiluja jyräämättä niitä.

   Poista
 2. Avasin pullon yllämainitun punaviinin 2001 vuosikertaa täytyy sanoa et oli erinomaista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä kuvitella! Tällä tapauksella kuitenkin tuntuu olemaan hyvin kestokykyä tuohon kaapissamakoiluun.

   Poista