Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.12.11

Rioja

Yleistä

Rioja
n vanha viinialue on toinen Espanjan kahdesta arvostetusta DOCa-luokituksen saaneesta appellaatiosta. Se sijaitsee melko pohjoisessa osassa Espanjaa ja se on saanut nimensä La Riojan maakunnasta. Nimestään huolimatta Riojan viinialue ei rajoitu pelkästään La Riojan alueeseen, vaan viinialue käsittää alueen, joka ulottuu La Riojan, Navarren ja Basquen maakuntiin.

Tämä Riojan viinialue taas on jaettu kolmeen maakunnista riippumattomaan alueeseen:
  • Rioja Alta (Ylä-Rioja) – Korkealla, hieman viileämmässä sijaitevan Altan punaviinit ovat usein keskimääräistä espanjalaispunaviiniä kevyempiä ja hennompia.
  • Rioja Alavesa (Keski-Rioja) – Melko korkealla sijaitsevan Alavesan punaviinit ovat usein suht kypsiä, muhkeita, hapokkaita ja tanniinisia.
  • Rioja Baja (Ala-Rioja) – Lämpimän ja kuivan Bajan punaviinit ovat usein tummempia kuin haaleammanväriset, pohjoisessa valmistetut Riojalaiset ja ovat pääasiassa alkoholipitoisempia, mutta samalla melko yksinkertaisia. Siksi niitä käytetäänkin pääasiassa osana pohjoisemman Riojan viinisekoitteita.

Riojan alueella valmistetaan myös valko- ja roséeviiniä, mutta niiden osuus on hyvin pieni, sillä punaviinit käsittävät n. 85% alueen viinituotannosta.

Rypäleet

Merkittävimmät Riojan viinien punaisista rypäleistä ovat Tempranillo, Garnacha (Grenache), Graciano ja Mazuelo. Normaalisti punaviinit valmistetaan pääasiassa Tempranillosta, ja melkeinpä kaikkien punaviinien Tempranillopitoisuus on 60-100%. Tempranillo antaa viineille niiden pääasiallisen maun sekä usein oikein hyvän kypsytyspotentiaalin.

Riojan valkoviinit valmistetaan pääasiassa melko miedosta Macabeo (Viura) -lajikkeesta, johon usein sekoitetaan Malvasíaa ja Garnacha Blancaa tuomaan rakennetta ja aromia.

Roséeviinit valmistetaan pääasiassa Garnachasta.

Tammen käyttö

Riojan punaviinien merkittävimpiä piirteitä on hyvin runsas tammen käyttö. Alun perin viininvalmistajat käyttivät Bordeaux'n viineistä vaikuttuneena ranskalaisesta tammesta tehtyjä tynnyreitä, jotka toivat viiniin runsaasti pehmeitä tanniineja, kevyttä vaniljan aromia sekä runsaammin kuivaa puun aromia. Lopputuloksena oli usein runsas ja hedelmäinen viini, jolla on hyvin pitkä jälkimaku, sekä todella pitkä kypsytyskestävyys. Pikku hiljaa monet Riojan viinitalot kuitenkin siirtyivät käyttämään amerikkalaisesta tammesta tehtyjä tynnyreitä, jotka tuovat viiniin hillitymmin tanniineja sekä runsaammin makeita ja vaniljaisia aromeja. Näillä saadaan helposti vaniljaisen hedelmäisiä viinejä, jotka ovat miellyttäviä ja pehmeämpiä nuorinakin ja kestävät myös melko hyvin kypsytystä. Nykyisin Riojan viinitalot käyttävät sekä amerikkalaisia että ranskalaisia tynnyreitä viinien kypsytykseen ja talon tyyliä parhaiten edustavaa viiniä haetaan sekoittamalla eri tynnyreissä kypsytettyjä viinejä.

Laatuluokitukset

Riojan viinit jaetaan neljään eri laatuluokkaan:
  • Rioja – Alle vuoden tammitynnyrissä kypsytetty viini, jonka rypäleet on kasvatettu Riojan viinialueella.
  • Rioja Crianza – Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty vähintään kaksi vuotta ja josta vähintään vuosi on kypsytetty tammitynnyrissä. Viini on usein melko nuorekas ja pääasiassa tarkoitettu nuorena juotavaksi, vaikka laadukkaat Crianzat saattavat kestää pidempääkin kypsytystä.
  • Rioja Reserva – Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty vähintään kolme vuotta ja josta vähintään vuosi on kypsytetty tammitynnyrissä. Viini on usein kypsyneen oloinen, aromikas ja tyylikäs. Tammi maistuu selvästi, mutta viinissä on myös melko runsaasti hedelmäisyyttä. Kestää kypsytystä.
  • Rioja Gran Reserva – Riojan alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty vähintään viisi vuotta ja josta vähintään kaksi vuotta on kypsytetty tammitynnyrissä. Viini on usein melko ronski ja monesti tammen aromit hallitsevat viiniä; useat pidempään Gran Reservat saattavat olla paahtuneen hedelmäisiä sekä melko puisia maultaan. Monilla viineillä on hyvä kypsytyskestävyys.
Rioja Reservaan ja Gran Reservaan valitaan pääasiassa vain parhaimmat rypäleet, eikä monet viinitalot valmista Reservaa tai Gran Reservaa edes jokaisesta vuosikerrasta.

2 kommenttia:

  1. Heippa! Laittelin viini etikettejä järjestykseen Espanjan tällä kertaa.
    Ihmettelin Riojan viinin takuu etikettejä. Vihreästä varsinkin mistähän laadusta voisivat olla. Itse ostelen vain punaisia viinejä. Katsotko joskus, kun kerkiät löytyisikö sinun pulloista vihreällä takuu etiketillä.Kiitos Jukka Kettunen collectorkettunen@kolumbus.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys, en kyllä ole varma mitä tarkoitat "takuuetiketillä", mutta jos tarkoitat Riojan värikoodattua appellaatiosinettiä pullon takaetiketissä, tarkoittaa vihreä väri "joven"-tasoista viiniä. Joven on joko viini, joka on kypsynyt kokonaan tai osittain terästankeissa tai kypsynyt tammitynnyreissä vähemmän aikaa mitä vaaditaan Crianza-viiniltä.

      Värikoodit nuorimmasta vanhimpaan ovat vihreä, punainen, purppura ja sininen.

      Poista