Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.11

Gancia Asti

Gancia Asti

 • Valmistaja: Fratelli Gancia
 • Tyyppi: Kuohuviini, DOCG Asti
 • Maa: Italia
 • Alue: Piemonte, Monferrato, Asti
 • Rypäleet: Muscat Blanc à Petit Grains (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 9,98e (Huhtikuu 2011, Alko)
 • Hinta nyt: 11,98e (Tammikuu 2014, Alko)

DOCG Asti -kuohuviinit ovat tarkoituksella makeita, yleensä jälkiruokien kanssa tarjoiltavaksi tarkoitettuja juomia, mutta ne kärsivät epäilyttävästä maineestaan teinien makeana lempiskumppana. Ne eivät kuitenkaan ole teineille suunnattuja, makeutettuja mukaskumppia joita Suomenmaan kuohuhyllyt ovat täynnä, vaan perinteisiä, makeita, italialaisia, pirskahtelevia jälkiruokaviinejä. Learn the difference!

Gancian Asti on tuoksultaan suht hillitty; se tarjoilee kukkeutta, hillityä rusinaisuutta sekä makeutta ennakoivaa, runsaan kypsää hedelmäisyyttä; jopa päärynäihilloisuutta.

Maku on selvän makea, mutta tasapainoinen. Viini on selvän rusinainen maultaan, mutta se on miellyttävän harmoninen alusta loppuun. Kuplat ovat hillityt, suht pehmeän täyteläiset ja pitkäikäiset (verrattuna esim. edullisten kuohuviinien nopeasti kuohahtavaan, limonadimaiseen kuplivuuteen).

Koko viinin idea onkin tarjoilla se useamman hengen seurueelle jääkaappikylmänä ja heti avattuna, koska viileys korostaa viinin melko vähäisiä happoja ja hillitsee runsaan makeata hedelmäisyyttä ja makeutta. Viini lässähtääkin helposti pian avaamisen jälkeen ja sen maun miellyttävän tayteläinen makeus muuttuu hyvinkin nopeasti äitelään imelyyteen viinin vähääkään lämmettyä. Uskon, että valtaosa viiniä ällöttävän makeana pitävistä onkin maistanut viiniä vain kädenlämpöisenä ja väljähtäneenä.

Asti Gancia onkin erinomainen tervetuliasmalja ihmisille, jotka eivät rutikuivia kuohuvia ymmärrä, sekä hyvin yleispätevä jälkkäriskumppa monille jälkiruoille – viinin mieto maku ei peitä vaniljajäätelöäkään alleen ja sen makeus pitää huolen siitä, että viini ei maistu happamankarvaalta makeidenkaan jälkiruokien seurassa.

Kyllä meikäläinen tätä miljoona kertaa mielummin juo kuin sitä mautonta kuplasirkkeliä, joka mustana Freixenetinä tunnetaan – tosin kumpaakaan en ottaisi vappupäivänä mukaani ulos väljähtymään. Sitä varten on ihan muut kuohuvat.

edit: Hinta-laatusuhdetta korjattu vuodenvaihteessa 2014 alaspäin viinin hinnan kivutessa kympissä kohti kahtatoista.

Lyhyesti: Kukkaisuutta, päärynäisyyttä ja rusinaisuutta tarjoileva makea ja mutkattoman helppo kuohuviini.

Arvio: OK – viini on hyvin viilennettynä oiva valinta pieniin juhlatilaisuuksiin, joissa tervetuliaismalja ja makea pikkupurtava nautitaan yhdellä kertaa.

Hinnan (11,98e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

5 kommenttia:

 1. Anonyymi9/2/12 22:28

  Nappasinpa tätä tänään hyllystä tarkoituksena nimenomaan tarjoilla tervetuliaismaljat seurueelle, jossa ei osata niin kovasti nautiskella kuivemmista/vahvemmista viineistä. Huomenna maistetaan, toivottavasti on hyvää!

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti! Toiminee oikein hyvin kunhan vain pitää huolen, että viini on avatessa jääkaappikylmää!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi1/5/12 17:30

  Nyt jäi kiinnostamaan, että mitä viinejä sinne vappupäivän piknikille sitten kannattaisi viedä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä nyt tulee myöhässä vapun kannalta kun Alkotkin ovat kiinni ja mitäskaikkea, mutta niin. Jotain raikasta, kuivaa tai erittäin kuivaa ja sopivan tasokasta kuohuviiniä. Makeat kuohuvat ovat joko jälkiruoille tai teineille, jotka eivät oikeasti pidä kuohuviinistä mutta sitä on kuitenkin pakko juoda. Shamppanjat ja korkeimman hintaluokan kuohuvat ovat taas piknikeille hieman turhaa prameilua. Siksi monet 10-15 väliltä löytyvät kuohuviinit ovat oikein pätevää tavaraa. Sitä edullisemmista viineistä harvemmin taas löytyy hyvin harvoin erityisen mielenkiintoista tavaraa, joten jos alle kympillä haluaa selvitä, on se melko yksi ja sama mitä sieltä hyllystä poimii. Sen verran samasta puusta veistettyjä ovat ne skumpat.

   Omia suosikkejani ovat mm. Codorníun koko tuoteperhe, erinomainen Pongracz, Raimat Chardonnay Brut, Primo V Prosecco, Wolfberger Crémant d'Alsace, hauska Pink tai Vouvray Tête de Cuvée.

   Poista
  2. (Toki asian olisi voinut myös kysymättä käydä katsastamassa tuolla osiossa "Viinejä ruoan kanssa", alaotsikoiden "Onnittelu- tai tervetuliaismalja" tai "Juhlistamiseen" alta.)

   Poista