Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.12.11

Mayor de Castilla Gran Reserva 2004

Mayor de Castilla Gran Reserva 2004
  • Valmistaja: Garcia Carrión
  • Tyyppi: Punaviini, DO Ribera del Duero Gran Reserva
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Ribera del Duero
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,49e (Espanja)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa) / 9,00e + postikulut (Garcia Carrión)
Mayor de Castilla oli ystäväni Espanjantuliainen, joka tuli korkattua ja kokeiltua illanistujaisissa. Pullo oli kuulemma löytynyt varsin kohtuulliseen 9,49 euron hintaan paikallisesta ruokakaupasta.

Viinin tuoksusta nousee nenään tuntuvaa tallinpohjaa ja yleisvaikutelmaltaan viinin tuoksu on muheva ja ronski. Väri on todella syvän punainen ja läpinäkymätön, himmeässä valaistuksessa juoma näyttääkin lähes mustalta.

Suutuntuma on todella paksu, lähes pureksittavan täyteläinen ja hyvin mehukas. Maku on runsas ja intensiivinen, kypsän hedelmäinen ja mukavasti kehittynyt. Aromit ovat hyvin perinteisen espanjalaisia; paahtuneita, tammisia ja rustiikkisia. Tammi maistuu vaniljaisena, mutta se ei kuitenkaan dominoi viiniä, vaan antaa muille aromeille tilaa pyöriä suussa.

Maussa maistuvat reilut, melkeinpä kireät hapot, sekä erittäin runsaat mutta pehmeät tanniinit, jotka ilman viinin kanssa syötävää hiukopalaa kuivaavat suun lähes väkisin.

Jälkimaku on pitkä, voimakas, puisevan tamminen ja kevyen bitterinen. Kokonaisuutena viini on aivan loistava, modernin mehevä Ribera del Duero, joka kruunaa varmasti minkä tahansa tuhdimman liha-aterian, mutta on aivan loistava valinta täyteläisten viinien ystäville seurusteluviininä.

Lisäksi suosittelen lämpimästi dekantoimaan viinin, sillä pullon pohjalle oli ehtinyt kerääntyä pieni sakkakerros reilun puolen vuosikymmenen kypsymisen seurauksena.

Viini löytyi hyvin kuluttajaystävälliseen hintaan Espanjan auringon alta, mutta koska kyseessä lienee tämän viinin ensimmäinen sikäläisille hyllyille saapunut vuosikerta, ei tuotetta ole varmasti vähään aikaan odotettavissa kotomaan monopolimme hyllyille. Toivon kuitenkin sydämestäni viinin saapuvan joskus tänne pohjolankin perukoille, ja toivottavasti myös järkevällä hintalapulla varustettuna. Joka tapauksessa, viini on loisto-ostos melkeinpä hintaan kuin hintaan, ja voin lämpimästi suositella jokaista Espanjaan matkaavaa viininystävää ostamaan laatikollisen tätä mukaansa. Toinen vaihtoehto on pistää tilaus vetämään suoraan valmistajalta. Paikallisella hinnoittelulla viinin hinta-laatu-suhteelle ei enää löydy superlatiiveja.

Lyhyesti: Uskomattoman paksu, mehukas, runsas ja kypsä hedelmäpommi Espanjasta.

Arvio: Täydellinen – viini ei yritä olla elegantti esitys, vaan hurmaa puhtaalla voimalla ja runsaudellaan. Mayor de Castillassa yhdistyy mahtavasti uuden maailman viinien muhevuus perinteisiin espanjalaisiin aromeihin ja viiniosaamiseen. Olen myyty.

Hinnan (9,49e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA. HETI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti