Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.12.11

Zenato Recioto 2006

Zenato Recioto della Valpolicella Classico 2006
  • Valmistaja: Zenato
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOC Recioto della Valpolicella Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (80%), Rondinella (10%), Oseleta, Croatina
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 28,90e (Syksy 2011, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Recioto on ns. "alkuperäinen Amarone", eli rusinoista valmistettava viini, josta myöhemmin kehittyivät myös Amarone-viinit. Toisin kuin Amaronet, Reciotot ovat kuitenkin hyvin makeita ja tarkoitettu pääasiassa jälkiruokien kanssa yhdisteltäviksi.

Viinin väri on todella syvän punainen, lähes verinen. Sen tuoksu on hyvin hillitty ja vaisu, tuoksuen etäisesti kirsikkahillolta.

Viinin maku on todella makea, kuten Recioto-viiniltä voikin odottaa, mutta toisin kuin viinin tuoksu, se on myös valtavan runsas ja muhkea, persikkamarmeladinen ja ihastuttavan pehmeä. Viinissä tuntuvat jonkin verran hapot, mutta viini saattaa silti olla vähän liian täyteläinen ja valtava, jotta sen kohtalaiset hapot pärjäisivät ja kantaisivat viinin läpi. Kaikesta runsaudesta ja makeudestaan huolimatta viini on yllättävän kepeä lajityyppinsä edustaja.

Sen sijaan jälkimaussa korostuu viinin upea tasapaino, jossa lyövät yläviitosia niin hedelmäisyys, hapot, makeus ja tanniinit valloittavana yhdistelmänä. Zenaton recioto on kuin aikuisten karkkia, johon tulee valtava himo heti ensimmäisestä lasillisesta. Se on kuin portviiniä, mutta ei aivan yhtä valtavaa ja raskasta, ja tämä maistuu luumujen ja taateleiden sijaan enemmän kirsikalta ja persikoilta. Viinin aromit kutsuvat saamaan seurakseen makeita jälkiruokia tai suklaata.

Reilun neljännessadan hinnalla viinin hinta on melko lailla kohdallaan. Halvemmallakin saa oikein hyviä jälkiruokaviinejä, mutta punaiset makeat ovat verrattain harvinaisia, eikä valikoimassa yhtä laadukasta sellaista taida edes järkevään hintaan löytyä. Laatu maksaa, mutta tässä tapauksessa rahalleen saa myös oikein runsaasti vastinetta.

Lyhyesti: Runsaan makea, moniulotteinen, tyylikäs ja ihastuttava punainen jälkiruokaviini.

Arvio: Tyylikäs – viini tasapainottelee erinomaisesti ja vaivattomasti usein turhan yksiuloitteisten punaisten jälkiruokaviinien ja raskaiden sekä tulisten punaisten portviinien välimaastossa.

Hinnan (28,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti