Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.12.11

Zenato Ripassa 2007

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2007
  • Valmistaja: Zenato
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Valpolicella Superiore
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (80%), Rondinella (10%), Sangiovese (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,00e (Kesä 2010)
  • Hinta nyt: 19,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Tämä kelpo italialainen päätyi puolisentoista vuotta sitten viinikaappiini kun kollegani kertoi saaneensa nettikaupasta Zenaton vallan erinomaista Ripassaa vaivaiseen kymmenen euron pullohintaan ja kyseli haluaisinko ostaa yhden ylimääräisen pois. Mikäs siinä, kyllähän aina laatuviiniä puoleen hintaan ostaa.

Oma kappaleeni ehti makoilla reilusti päälle vuoden kaapissa, mutta mitään kiirettä viinin kanssa ei ehtinyt päästä syntymään – oli tässä matkan varrella ehditty jo maistaa Ripassa vuosikertaa 2001, joka oli edelleen vallan voimissaan, joten luottoa viinin kestävyyteen oli runsaasti. Viini tulikin lopuksi aukaistua vuoden 2011 loppusyksyn lämmikkeeksi iltaa vietellessä.

Ripassan väri on syvän purppurainen ja viinin reunoilta voi nähdä vielä häivähdyksen nuoruuden sineä.

Tuoksu on todella runsas, antava, makean hedelmäinen ja kypsän marjainen. Tuoksun läpi tuntuu kyllä kevyesti myös runsaahkon alkoholin ominaishaju.

Maku on todella pehmeä ja runsaan, lähes pureksittavan täyteläinen. Maku on melko kuiva ja mausteinen, mutta erityisesti aluksi siinä tuntuu myös makeahkon kypsää hedelmää, mikä lienee Amaroneen käytettyjen rusinoituneiden rypäleiden uudelleenkäyttämisen peruja Ripassaa valmistettaessa. Melko nuorekkaan hedelmäisen maun keskivaiheilla pyörii kypsää mustikkaa ja syvyyttä tuovaa boysenmarjaa, jotka jälkimaussa rupeavat siirtymään syrjään ja antamaan tilaa pitkälle ja lämmittävälle tunteelle, jota siivittävät kevyen pippurinen mausteisuus sekä kevyehkö tammisuus.

Viinin tanniinit ovat erittäin reippaat ja ne kuivaavat suun hetkessä hiekkapaperiksi, ellei jotain syötävää satu löytymään viinin kumppaniksi. Ripassan pohjalla oleva Valpolicella-viini tuo viiniin mukavasti happorakennetta, mutta viinin massiivisen paksu suutuntuma melkein vaatisi happoja enemmänkin kantamaan viinin loppuun saakka.

Ripassa on kaikin puolin hurmaava kokonaisuus ja yksi parhaista italialaisista, jotka saa kannettua Monopolista kahdella kympillä. Vaikka viini on kaikin puolin nautittavissa nuorena, on vanhempaan Ripassaan tutustuneena pakko todeta, että viinin huippuikä kuitenkin lienee jossain 5:n ja 10:n vuoden välillä vuosikerrasta – nyt oikein miellyttävä paksukainen tulee muutamien vuosien odottelulla karistamaan yltään paljon ylimääräistä, jolloin jäljelle jää mitä hurmaavin ja tasapainoisin Ripasso-viini.

Viinin hinta-laatusuhde nykykunnossa on varsin kelvollinen, ja vain sen käyttötarkoitus heilauttaa sen joko hyvään tai erinomaiseen. Nyt odotetun vapaapäivän juhlistajana viini suoritti tehtävänsä erinomaisesti, joten pitäähän se nyt tällä kertaa kallistua erinomaisen puoleen. Joka tapauksessa viini on kelpo ostos.

Lyhyesti: Tuhti, muheva ja makeankypsä pohjoisitalialainen, joka on nuorena varsin nautinnollinen viini sellaisenaan, mutta tulee kypsymään vielä vuosia edukseen.

Arvio: Erinomainen – Nuori Ripassa on lähintä mitä pääsee kunnon Amaronea kohtuullisella hinnalla. Jos haluat Amaronea edullisesti, suosittelen lämpimästi ottamaan hyllystä mielummin Ripassan kuin esimerkiksi Verrocchion halpis-Amaronen.

Hinnan (19,97e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (10,00e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA. HETI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti