Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.12.11

Elkan Cabernet Sauvignon 2009

Elkan Cabernet Sauvignon 2009
  • Valmistaja: Elkan Wine Company
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (100%)
  • Koko: 0,25
  • Hinta ostohetkellä: 2,98e (Syksy 2011, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Alkoon saapui syksyllä puolihuomaamatta pari erilaista limutölkkiin pakattua viiniä. Epäilykseni viinien laadusta olivat pakkauksen perusteella vähintäänkin huomattavat, mutta onneksi näin pieni annos viini on halpaa kuin saippua, joten opiskelijabudjetillakaan lompakkoon ei tullut suurta lovea viinin tasoa tarkistaessa.

Tuoksu on hieman vaisu, mutta silti aika muhkea ja tumman marjainen. Seassa myös kohtuudella herukkaisuutta.

Maku on neutraalin pehmeä, suht pyöreähkö, keskitäyteläinen ja yleisesti kuvailtuna todella helppo – sokkonakaan ei tarvitsisi kovin montaa kertaa joutua arvailemaan viinin hintaluokkaa ja alkuperämaata. Tuoksun muhkeus antoi kyllä odottaa runsaampaa makua. Runsaasta ja kepeästä marjaudestaan huolimatta päällimmäisenä aromina viinissä tuntuu selvästi herukka – jopa siinä määrin, että silmät suljettuina voisi luulla juovansa hämmentävän pehmeätä ja trooppisen hedelmäistä uuden maailman Sauvignon Blancia.

Kokonaisuus on tämän vuoksi todella hämmentävä. Selvästä punaviinimäisyydestään huolimatta suht kevyt maku yhdistettynä herukkaisuuteen tekee viinistä lähes häiritsevän SB-mäisen. Sauvignon Blanceihin tutustumattomille tämä tuskin häiritsee, mutta kun itse tuli tämä havaittua, en viinistä muuta tahdo huomatakaan.

Viinin hapot ovat vähäiset eikä tanniineja ole käytetystä rypälelajikkeesta, melko tanniinisesta Cabernet Sauvignonista, huolimatta juuri ollenkaan. Kokonaisuus on helppo ja suht pliisu; näinkin kepeällä maulla viini tuntuu raamittomuudessaan vähän lässähtäneeltä esitykseltä. Ruoan kanssa viini toimi vallan huonosti – kevyt makaronipatakin latisti vähähappoisen viinin hedelmän täysin, jättäen jäljelle vain karvaan mausteisuuden.

Jälkimaku on lyhyt ja vaatimaton – kielen takaosassa maistuu hetken aiemmin mainittu karvas mausteisuus, mutta sekään ei kauan.

Viini on kaiken kaikkiaan aika heppoinen esitys, mutta toisaalta odotukset eivät olleet muutenkaan kovin korkealla; olihan kyseessä chileläinen limutölkkiin pakattu kolmen euron viini. Itse asiassa viini onkin pähkinänkuoressa jotakuinkin sen makuinen mitä edellisen lauseen kuusi viimeistä sanaa antavatkin odottaa. Positiivista viinissä oli kuitenkin se, että olen maistanut paljon pahempaakin tavaraa. Ei tätä suositella kehtaa, mutta jos joku kaipaa kahta lasillista punaviiniä taskukokoisena annoksena, hoitaa Elkan hommansa ja on siinä ehkä juuri ja juuri rahansa väärti – etenkään kun vastaavanlaisia kilpailijoita ei Suomen markkinoilla tällä hetkellä juurikaan näy. Tästä huolimatta itse mielummin satsaisin parikymmentä senttiä ja ostaisin laadukkaan oluen, joka sentään maistuisi joltain.

Lyhyesti: Todella helppo, kevyt ja vaatimaton punaviinitölkki siiderin tai lonkeron korvikkeeksi.

Arvio: Kehno – viini on todella harmiton esitys. Olisi ollut edes jollain tasolla surkea, niin olisi voinut todeta viinissä olevan edes jotain makua.

Hinnan (3,25e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti