Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.12.11

Grant Burge Aged Tawny

Grant Burge Aged Tawny
  • Valmistaja: Grant Burge Wines
  • Tyyppi: Väkevöity viini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Barossa
  • Rypäleet: Grenache, Mourvèdre, Syrah
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 18,79e (Kevät 2011, Alko)
  • Hinta poistuessaan: 14,99e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Vaikka viini on hyvin identtinen Portugalin herkun, tawny portin kanssa, Grant Burgen Tawny ei ole todellinen portviini, australialainen kun on – Portugali näet on ehdoton kriteeri portviineille. Australialla on kuitenkin pitkä menneisyys makeiden portviinimäisten viinien valmistajana, joten pitihän sitä mennä kokeilemaan miltä maistuu "aussiportti" kun monopoliin uusi semmoinen kevään korvilla saapui. Tuotteen tiedot kertovat viiniin käytettyjen sekoitteiden olevan keskimääräisesti noin kuuden vuoden ikäisiä, eli valmistaja ei ole mennyt ainakaan siitä, mistä aita on matalin.

Viinin väri ja tuoksu yllättivät – ennen maistamista olisi voinut melkein luulla sekä tasaisen ruskean värin että aromaattisen tammisen tuoksun perusteella pyörittelevänsä jopa konjakkia lasissa. Tuoksussa on kuitenkin myös porteille ominaista rusinaisuutta ja viikunaisuutta havaittavissa – tosin huomattavasti heikompana kuin tähän asti tutummaksi tulleissa tawnyissa.

Maku sen sijaan yllätti tuoksuttelun jälkeen. Tawnyille tutun, pähkinään vivahtavan viikunaisen portviinin maun lisäksi viinissä on selvästi normaalia raikkaampaa, runsasta hedelmäisyyttä – aivan kuin sekaan olisi puristettu tilkka aprikoosin tai jonkun muun hedelmän tuoretta mehua. Lisäksi maussa on selvänä elementtinä moskatelliviinimäinen, kukkean aromikas maku.

Portviineille tyypilliseen tapaan tanniineja on tässäkin viinissä, mutta ne ovat ajan ja Solera-kypsytyksen tuoman happikosketuksen myötä pyöristyneet niin lempeiksi, että ne rupeavat pikku hiljaa pureutumaan suun limakalvoihin vasta kun itsepintaisesti viiniä pyörittää suussaan.

Grant Burgen tuotos on selvästi, väriä myöten, keskivertotawnyä kepeämpi, mutta myös huomattavan aromikas ja tyylikäs esitys, joka hakkaa mennen tullen edullisimmat Alkon tawny portit. Viiniä on nyt maisteltu usean päivän ajan, mutta viini ei näytä muuttuneen miksikään niiden aikana, eli säilyvyydestäkin plussa - ei tarvitse tyhjentää miehekkään kokoista putelia yhdeltä istumalta.

Ei tämä nyt niille kalleimmille, useampia kymmeniä vuosia kypsytetyille tawnyille missään nimessä vedä vertoja, mutta edullisimmista väkevöidyistä viineistä tähän hintaan tuote on loisto-ostos; hinta on paljon enemmän kuin kohdallaan. Lisäksi viiniin on käytetty Portviineille tuntemattomia rypälelajikkeita, mitkä tuovat viinille miellyttävän omaleimaisen lisän sen aromimaailmaan. Erinomainen valinta kulutusportiksi kaapin perälle.

Lyhyesti: Raikas ja omaperäisen mausteinen, tawny port -henkinen väkevöity viini.

Arvio: Erittäin hyvä – loistotuote, joka kumartaa syvälle Portugalin suuntaan unohtamatta juuriaan eteläisellä pallonpuoliskolla.

Hinnan (18,79e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (14,99e) ja laadun suhde: Täydellinen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti