Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.12.11

Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2006

Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz 2006
  • Valmistaja: Penfolds
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 20,50e (Kesä 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 25,20e (Tammikuu 2014, Alko)

Bin 28 Kalimna Shiraz on australialaisen viininvalmistaja Penfoldsin maineikkaan Bin-sarjan ensimmäinen viini, joka teki tämän Bin-sarjan tunnetuksi ja joka on saanut nimensä Barossan laaksossa sijaitsevasta Kalimnan viinitarhasta, jonka Shiraz-rypäleistä viini alunperin valmistettiin. Nykyisin viini on sekoite useammista South Australian viinitarhojen Shiraz-rypäleistä.

Viinin väri ja tuoksu kulkevat käsi kädessä: molemmat ovat tumman syviä ja intensiivisiä. Väri on läpinäkymätön, reunoilta sinertävän viininpunainen kun taas tuoksu on runsas, mustikkainen ja musteinen.

Viinin maku taas on paljon vaatimattomampi mitä tuoksu lupaa. Se on kyllä roteva, mutta tuoksu antoi odottaa jotain enemmän ja paksumpaa – tämä ei omasta mielestäni vielä yllä Alkon kuvauksen "erittäin täyteläiseen". Maussa on sopivasti tammea, runsaasti makeata ja hieman nuorehkon ärhäkkää tummaa hedelmää, mutta myös australialaiselle Shiraz'lle tuttua mausteisuutta sekä yllättävänä elementtinä jopa jonkinlaista suolaheinäisyyttä. Viinin makea hedelmäisyys on sopivan kypsän oloinen, muttei monien australialais-Shirazien tapaan ylimakean hillomainen.

Kalimnan jälkimaku on ehkä jopa turhan lyhyt, etenkin verraten viinin kohtalaisen rotevaan makuun. Hieman liioitellusti voisi todeta viinin tultua nielaistuksi maun loppuvan kuin leikaten. Tanniineja ei viinissä tunnu juuri ollenkaan, mutta hapot tanssivat mukavasti kielen laidoilla.

Yleisvaikutelma on hieman epätasapainoinen – Kalimnan hedelmäisyys on turhan ärhäkkä vielä viidenkin vuoden iässä, kun taas tanniinit jäivät turhankin vaatimattomaan rooliin ja olisivat tuoneet hieman selkeitä raameja kovin hajanaiselle esitykselle. Voimakkaan terävästä maustaan huolimatta viini olisi voinut olla suutuntumaltaan muhkeampi ja pidempi. Muuten lupaavan oloinen viini joka todennäköisesti on tällä hetkellä vielä turhan nuori ja hieman epätasapainoisen tuntuinen, ainakin omaan makuuni. Merellisen suolainen makuvivahde kylläkin häiritsi omasta mielestäni kokonaisuutta, vaikkakin monet muut seurueesta pitivät tätä vain mielenkiintoisena elementtinä viinissä.

Hinta lienee kohdallaan astetta tyylikkäämmälle ja rotevammalle aussi-Shiraz'lle, mutta tämmöisenään viini ei ollut oikein minun juttuni.

Lyhyesti: Tiukka, voimakkaan mausteinen ja kevyen suolaheinäinen punaviini, joka lupaa potentiaalista kypsytyskestävyyttä.

Arvio: OK – viini oli tuhti ja siinä oli paljon miellyttäviä puolia, mutta kokonaisuus jätti hieman keskeneräisen ja epätasapainoisen vaikutelman.

Hinnan (25,20e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti