Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.12.11

Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000

Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000
  • Valmistaja: Patricius
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Tokaji
  • Maa: Unkari
  • Alue: Tokaj-Hegyalja
  • Rypäleet: Furmint (70%), Hárslevelű (30%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 24,90e (Syksy 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 28,50e (Tammikuu 2014, Alko)

Tokajilaiset ovat perinteisesti jalohomeisista rypäleistä valmistettuja, runsaan makeita valkoviinejä Unkarista, joiden makeus ilmoitetaan ns. "puttonyos"-asteikolla, jossa 3 on puolimakea ja 6 on erittäin makea. Täten tämän viinin "5 puttonyos" -merkintä asettaa sen selvästi makeiden viinien joukkoon.

Useiden muidenkin makeiden viinien tapaan Patriciuksen tuoksu on viileänä kovin hillitty, mutta lämmetessään rupeaa tuoksumaan kevyesti kuivatuilta hedelmiltä.

Viinin suutuntuma on todella miellyttävä, paksuhko ja tasapainoinen, maku on voimakkaan makea, kehittynyt ja kevyen hunajainen. Mausta löytyy runsaasti hunajaisuutta enemmän kuivattuja hedelmiä, mm. aprikoosia ja ananasta, sekä hillitysti mutta selvästi jalohomeen omaperäistä aromia.

Tokajin viinien tapaan hapot ovat varsin kohtuulliset ja hyvässä tasapainossa makeuden suhteen ettei viini maistu missään vaiheessa, edes lämmetessään, imelältä. Paksuja ja rasvaisia jälkiruokia ja juustoja ajatellen viinissä voisi kuitenkin olla hieman enemmänkin happoja. Tästä huolimatta kevyempiä jälkiruokaa ja sellaisenaan nauttimista ajatellen viinin rakenne on suorastaan loistava.

Patriciuksen jälkimaku on runsaan makeaksi viiniksi jopa yllättävänkin pitkä ja vivahteikas, ja siinä hapot toimivat suuressa roolissa, tuoden makeaan hedelmäisyyteen hieman ryhdikkäämmän, hapokkaan sitruksisen elementin.

Pähkinänkuoressa Patricius on upea unkarilainen jälkiruokaviini, jonka hinta on aika pitkälti juuri kohdillaan. Saisi puolestani kyllä olla toki edullisempikin, mutta kokonaisuus on sen verran tyylikäs paketti, että hinnassa ei ole juurikaan ilmaa.

edit: Patricius on nyt onnistunut nostamaan hintaansa lähes 4 euroa parin vuoden sisällä, joten pikku hiljaa rupeaa tuntumaan, että hinnassa on jo ilmaa. Kahden kympin kieppeillä viini oli vielä hintansa väärtiä tavaraa, mutta lähes kolmella kympillä Patricius kyllä jää omalta osaltani hyllyyn.

Lyhyesti: Makea, tasapainoinen ja tyylikäs Unkarin jälkiruokaviini.

Arvio: Erittäin hyvä – viinin maku on kerrassaan valloittava ja melkeinpä ainoa miinus tulee sen hieman hillitymmistä hapoista, jotka rajoittavat sen käyttöä paksuimpien tai rasvaisimpien jälkiruokien kyytipoikana.

Hinnan (28,50e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti