Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.12.11

Leth Duett Riesling & Veltliner 2010

Leth Duett Riesling & Veltliner 2010
  • Valmistaja: Weingut Leth
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Wagram
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Wagram
  • Rypäleet: Riesling (50%), Grüner Veltliner (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,98e (Joulukuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 10,37e (Tammikuu 2014, Alko)

Väri on hailakan vihreään taittuva oljenkeltainen, tuoksu miellyttävän runsas ja aromaattinen, kukkaisen parfyyminen ja kypsän omenainen.

Maku on raikas, hapokkaan viheromenainen ja tasapainoinen. Siinä yhdistyvät hienosti Rieslingin sitruksisen hapokas selkäranka ja Grüner Veltlinerin kypsempi, mukavan omaperäinen ja pippurisen yrttinen hedelmäisyys. Kokonaisuus on todella raikas ja ihastuttava; viinin hapot ja luonteikas hedelmäisyys komppaavat hyvin toisiaan. Melko lyhykäisessä jälkimaussa korostuu kevyt mineraalisuus sekä selvä limetin maku. Kovinkaan monimutkaisesta ja elegantista viinistähän ei ole kyse, vaan näppärän mutkattomasta valkkarista joka helppoudestaan ja mutkattomuudestaan huolimatta maistuu hyvin myös enemmän hienovaraisemmista viineistä pitävälle arvostelijalle.

Viini on monikäyttöinen, miellyttävä ja kaikin puolin kelpo kuiva valkkari esimerkiksi buffet-pöydän yleisviiniksi tai ihan vain arkiviiniksi vaalean lihan tai salaatin seuraan.

Viini ei missään nimessä tajuntaa räjäytä, mutta samaten sen hinta ei tee kovin suurta lovea lompakkoon. Omassa hintaluokassaan Duett tarjoaa kelpo vastinetta pienelle rahalle ja saa allekirjoittaneen varauksettoman hyväksynnän edullisten valkoviinien hintaluokasta. Yhtä edullisesti yhtä hyvää Rieslingiä tai Veltlineriä ei Alkon hyllyiltä löydy.

Lyhyesti: Ryhdikäs, raikas ja mausteinen valkoviini moneen tarpeeseen.

Arvio: Hyvä – viini ei ole varsin moniulotteinen, mutta sen raikkaaseen makuun on onnistuttu saamaan vallan kiitettävästi Rieslingin ja Veltlinerin parhaat puolet.

Hinnan (10,37e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti