Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.12.11

Coldstream Hills Pinot Noir 2007

Coldstream Hills Pinot Noir 2007
  • Valmistaja: Coldstream Hills
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: Victoria, Yarra Valley
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 24,60e (Kesäkuu 2011, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Coldstreamin tuoksu on hillityn, mutta jopa yllättävän savuinen – erityisesti tottuneena aussi-Pinot'iden runsaan punaiseen ja kypsänmakeaan marjaisuuteen. Viinin väri on läpikuultava, tumma oranssinpunainen.

Maku on punaisen marjainen ja suht kevyt, antaen hyvin tilaa viinin ryhdikkäille hapoille. Lisäksi mausta erottuu yllättävä mutta miellyttävä nahkaisuus. Tammi maistuu pienenä paahtuneisuutena, eikä se dominoi, vaan tukee makumaailmaa. Yleisvaikutelma on pitkä, miellyttävä ja ryhdikäs. Viini on vielä hyvässä kunnossa, mutta vaikea sanoa kuinka kauan tämä vuosikerta kestää. Viiniä ostaessa lienee turvallisinta katsella jo nuorempaa vuosikertaa.

Yleisesti viini on todella erinomainen aussi-Pinot. Se ei ole yhtä jyrkästi mielipiteitä jakavan asenteellinen kuin esimerkiksi tiukan hapokas ja mausteinen Tasmanian Ninth Island, mutta ei myöskään liian makean hedelmäinen ja täyteläinen kuin monet Australian Pinot't.

Coldstream Hills on sopivan kevyt ja tyylikäs esitys uuden maailman Pinot Noiriksi. Ainoastaan 25 euron hinnassa on mielestäni lähes kymppi ylimääräistä, koska nykyisessä hintaluokassaan viinillä on kilpailijoina niin paljon laadukkaita Ranskan Pinot Noireja, ettei sillä ole juuri jakoa. Jos kuitenkin on valmis satsaamaan reilut pari kymppiä viiniin, tarjoaa Coldstream Hills oikein varteenotettavan vaihtoehdon.

Lyhyesti: Raikkaan hapokas, keveähkö ja tasapainoinen Pinot Noir Australiasta.

Arvio: Tyylikäs – jos joskus tulee tarve erinomaisille Pinot'ille Ranskan ulkopuolelta, on Coldstream Hills silloin hyvin vahvoilla.

Hinnan (23,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti