Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.12.11

Fog Head Reserve Pinot Noir 2008

Fog Head Reserve Pinot Noir 2008
  • Valmistaja: Delicato Family Vineyards
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Monterey
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, Central Coast, Monterey
  • Rypäleet: Pinot Noir (84%), Durif (11%), Merlot (3%), Syrah (2%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,98e (Syyskuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 14,99e (Tammikuu 2013, Alko)

Luonnonkorkin alta paljastuu hailakan punainen, kepeästi läpinäkyvä viini, joka tuoksuu vadelmalta, puolukalta sekä tammelta, joka tyylikkäästi tasapainottelee vaniljaisuuden ja puisevuuden välissä olematta selvästi kumpaakaan.

Maku on selvästi keveä, mutta runsaan aromikas. Maussa on hieman Bourgognen hengessä käytetty hillitysti mutta kuitenkin havaittavasti tammea, joka komppaa hyvin vadelma- ja punaherukkamaista hedelmäisyyttä tuoden viinille hentoa leveyttä ja täyteläisyyttä. Tanniineja ei ole juuri ollenkaan, mutta happoja varsin kohtuullisesti. Pinot Noiriksi viini on keskimääräistä kevythappoisempi, mutta on kuitenkin perusviiniä selvästi hapokkaampi. Toisin sanoen aivan rasvaisimmille ruoille viini ei todennäköisesti sovi, mutta toisaalta on loistava pinot sellaisenaan nautittavaksi seurusteluviiniksi.

Suutuntuma on todella pyöreä ja miellyttävä. Kokonaisuus on runsas ja mehukas olematta käytännössä yhtään hillomainen (jota viinin kotimaan perusteella jo vähän ehdinkin pelätä.) Viinissä käytetyt muut lajikkeet tuovat ryhtiä ja runsautta viiniin, mutta antavat päälajikkeen Pinot Noir'n hallita viiniä tyylikkäästi.

Jälkimaku on kevyen vadelmainen, mausteinen ja melko lyhyt. Tästä huolimatta kokonaisuus on hyvin miellyttävä ja positiivinen yllätys uuden maailman Pinot'ksi. Kyseessä on siis enemmän tyylikäs mutta mutkaton seurustelupinot kuin elegantti ja herkkä burgunderipinot ruoan seuraksi. Hinta on laatuun nähden juurikin kohdallaan – enempää ei kannattaisi maksaa, mutta toisaalta rahalle saa sopivasti vastinetta.

Lyhyesti: Mehukas ja helppo, mutta sopivan elegantti Pinot, joka sopii paremmin seurusteluun kuin ruoan kylkeen.

Arvio: Miellyttävä – viini ei saavuta perinteisten laatu-Pinot'den eleganssia, mutta vastavuoroisesti ei myöskään kaipaa ruokaa pehmittämään usein Pinot Noiriin yhdistettyä tiukkaa hapokkuutta.

Hinnan (14,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti