Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.12.11

Zenato Amarone Classico 2007

Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2007
  • Valmistaja: Zenato
  • Tyyppi: Italia, DOC Amarone della Valpolicella Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (80%), Rondinella (10%), Croatina (5%), Oseleta (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 36,90e (Syksy 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 37,70e (Tammikuu 2013, Alko)

Zenaton Amaronea pidetään viinitalon huippuviininä, vaikka todellisuudessahan se edustaa vasta valmistajan perusvalikoiman huippua – Zenatolla on erikseen vielä kourallinen Riserva-viinejä, jotka ovat varsinaisesti talon lippulaivatuotteita. Tästä huolimatta Zenaton Amarone on aivan uskomaton viini, joka edustaa Alkon perusvalikoiman punaviinien ehdotonta huippua.

Viinin väri on rubiininpunainen, syvä ja kirkas. Hyvän aikaa auki olleesta pullosta kaadetun viinin tuoksu on auennut mahtavan muhkeaksi, siitä löytyy makean kypsää hedelmää, hentoa puista tammea ja aavistus savuisuutta.

Amaronen maku on todella voimakas, suorastaan robusti, mutta silti yllättävän raikas. Korkean alkoholimäärän huomioon ottaen viinin voisi olettaa olevan raskas, mutta kohtuullinen, raikkaan marjainen hapokkuus tuo viinille sopivasti pirteyttä. Raikkaiden punaisten marjojen ohella viinissä on runsaasti intensiivistä, makean kypsää tummaa marjaa sekä eksoottista yrttisyyttä. Viini on selvästi nuoruuden voimissaan, suutuntuma on voimallisen hedelmäinen – melkeinpä kirsikkahilloinen – ja lähes pureksittavan täyteläinen. Notkeaksi tätä viiniä ei hyvällä tahdollakaan uskalla sanoa: tanniinit ovat runsaat ja terhakkaat ja viini on kaikesta muhkeudestaan huolimatta tanniinipuolella melko kova.

Jälkimaku on pitkä, intensiivinen ja hedelmäinen, se jää lämmittämään nielua samalla kun yllättävä lääkeyrttisyys jää kielelle tuomaan mielikuvia Jägermeister-snapsista. Erityisesti viimeinen ominaisuus antaa viinin uskomattomalle kokonaisuudelle viimeisen silauksen.

Zenaton Amarone on rodukas, voimakas ja tasapainoinen laatuviini, joka on valloittavalla tavalla yhtä aikaa sekä ronski että tyylikkään elegantti. Selvästi Alkon perus-Amaronevalikoiman ylivoimainen voittaja, joka on juotavissa heti (vaikkakin päivänselvästi usean tunnin dekantoinnin kanssa) mutta tarjoaa loistopotentiaalia hyvin pitkäänkin kypsytykseen. Viinin hinta on kova, mutta se tarjoilee rahalle varmaa vastinetta.

Zenaton Amarone kelvannee todella voimakkaille ja intensiivisille ruoille tai juustoille, mutta on parhaiten elementissään sellaisenaan nautittuna kaikessa rauhassa kun ulkona on pimeätä ja kylmä tuuli käy.

Lyhyesti: Uskomattoman täyteläinen, runsas, ronski mutta silti harmoninen punaviinien kuningas.

Arvio: Erinomainen – kaikille paitsi kevyiden viinien ystäville tämä viini on kovasta hinnastaan huolimatta yksi parhaista vaihtoehdoista mitä normaali-Alkosta voi mukanaan kantaa ulos.

Hinnan (37,60e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti