Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.12.11

Zenato Ripassa 2001

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2001

  • Valmistaja: Zenato
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Valpolicella Superiore
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (80%), Rondinella (10%), Sangiovese (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,99e (Syksy 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 19,98e (Tammikuu 2013, Alko)

Ripassaa on useammassakin lähteessä mainostettu melko kypsytyskestäväksi viiniksi alle kahden kympin hintaluokasta, joten tottahan sitä tuli oltua innokkaana maistamassa kun vastaan tuli tilaisuus, jossa pääsi itse toteamaan onko näillä puheilla perusteita. Testattavana oli kymmenen vuotta vanha Zenaton Ripassa.

Viinin väri on yleisvaikutelmaltaan rubiininpunainen, mutta se on ryhtynyt taittumaan kevyesti tiilenruskeaan reunoiltaan. Viinin tuoksu on syvä, täynnä tummia marjoja ja kypsää, makeata hedelmää.

Maku seuraa tuoksun perässä, mutta ensivaikutelma on selvästi nuorta ja makeanhedelmäistä Ripassaa kuivempi ja mausteisempi, mutta viinin hedelmäisyys on yhä tallella. Maussa on Zenaton Ripassan tuttua mustaherukkaisuutta, mutta sen pureksittavan makea paksuus on tyylikkäästi ikääntynyt ja nyt hieman hillitymmän täyteläisessä viinissä korostuvat ennen taustalla olleet tupakka ja hento tervaisuus.

Viinissä on edelleen selvästi kohtuulliset tanniinit jotka antavat rakennetta viinille tasapainoisten happojen kanssa ja jälkimaku on pitkä, lämmin ja kevyen katkeroinen. Tumman marjainen hedelmäisyys viinin kantaa kielellä pitkään.

Ripassasta tuntuu löytyvän selvästi rakennetta ja hedelmää pidempäänkiin kypsytykseen, mutta 10 vuoden ikäisenä viini rupeaa olemaan huipullaan – viini kestänee tästä hyvin vielä muutaman vuoden, mutta 15 vuotta ruvennee olemaan riskirajoilla. Kymmenvuotisena viini on erinomainen nautiskeluviini, mutta sen aromit ovat yhä sen verran vahvoilla, että se sopii edelleenkin esimerkiksi hieman punaiseksi jätetyn lihan kumppaniksi. Ripassa on edelleen ylivoimaisesti parhaita viinejä mitä pitkäripaisen Italia-hylly tarjoaa alle kahdella kympillä. Jos kärsivällisyyttä ja tiloja kypsytykseen löytyy, suosittelen ostamaan pullon Ripassan uusinta vuosikertaa ja odottamaan vähintään puolisen vuosikymmentä.

Lyhyesti: Arvokkaasti ikääntynyt mutta edelleen runsaan marjainen, mausteinen ja kaiken kaikkiaan loistava ltalialainen.

Arvio: Erinomainen – Alkossa on harvassa viinit, jotka alle kahden kypin hinnalla tarjoilevat yhtä erinomaisesti sekä laatua nuorena juotavaksi että pitkää kypsytyskestävyyttä kuin Ripassa.

Hinnan (19,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti