Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.12.11

Ribera del Duero

Yleistä

Castilla y Leónin maakunnassa, Duero- eli Douro-joen ympärillä sijaitseva Ribera del Dueron viiniappellaatio on hyvin tunnettu ja arvostettu alue maailmanlaajuisesti. Tämä on kuitenkin hyvin uusi trendi viinimaailmassa, sillä vaikka Ribera del Duerossa on valmistettu viiniä useita tuhansia vuosia ja varsinaista viiniin keskittyvää viininviljelyäkin alueella on tehty jo lähemmäs tuhat vuotta, on Ribera del Duero ollut viinimaailman kartalla vasta 1970-luvulta lähtien.

Espanjan kenties tunnetuin ja arvostetuin viinitalo Vega Sicilia on sijainnut Ribera del Dueron alueella jo vuodesta 1864, mutta se oli käytännössä ainoa punaviineihin keskittynyt viinitalo alueella, jossa muuten valmistettiin pääasiassa yksinkertaisia Garnacha- (Grenache-) pohjaisia roséeviinejä. Vasta 1970-luvulla alueen viininvalmistus ryhtyi muuttumaan, kun alueelle Alejandro Fernández'n vastaperustama viinitalo Pesquera ryhtyi valmistamaan 100% Tempranillo-pohjaisia, tuhteja ja runsaan hedelmäisiä punaviinejä. Pesqueran kotimaisen ja kansainvälisen menestyksen seurauksena alueelle perustettiin runsaasti uusia viinitaloja 80- ja 90-lukujen aikana ja viinien laatujen takaamiseksi Ribera del Duero sai oman DO-appellaationsa vuonna 1982. Ribera del Duero nauttii yhä edelleen kasvavasta suosiosta.


Rypäleet

Ribera del Dueron viinit ovat pääasiassa Tempranillosta valmistettuja (rypäle tunnetaan paikallisesti nimellä Tinto Fino), mutta viineihin saatetaan sekoittaa myös Grenachea (paikallisille Garnacha), sekä pienempiä määriä Cabernet Sauvignonia, Malbecia tai Merlot'ta.

Alueella valmistetaan myös valkoviinejä, mutta pääasiassa ainoastaan paikalliseen kulutukseen. Ainoa sallittu valkoinen rypäle on Albillo.


Viinityylit

Ribera del Dueron viinejä valmistetaan melko lailla lähellä sijaitsevan Riojan punaviinien hengessä, mutta Ribera del Duerot ovat pääasiassa Riojalaisia viinejä tuhdimpia, muhkeamman hedelmäisempiä ja hieman lähempänä uuden maailman kypsän hedelmäistä henkeä. Kuitenkin sekä Riojalaiset että Ribera del Dueron viinit ovat usein erittäin kypsytyskestäviä ja tanniinisia ja saattavat kypsyä suotuisasti jopa useampien vuosikymmenten ajan.

Alueen kuuluisimmat viinit ovat Vega Sicilian Unico ja Alejandro Fernández'n Tinto Pesquera.

  • Unico on pääasiassa (n. 80%, vuosikerrasta riippuen)Tempranillosta valmistettu viini, johon usein sekoitetaan pieniä määriä ns. Bordeaux-blendistä tuttua Cabernet Sauvignonia. Unicoa kuvaillaankin Bordeaux'laisten viinien kypsempänä ja paahtuneempana etelänserkkuna. Unicoa kypsytetään yleensä vähintään 10 vuotta ennen sen päästämistä markkinoille, mutta viinitalo on saattanut kypsyttää viinejään tätäkin kauemmin. Huonoina vuosikertoina viinitalo saattaa jättää valmistamatta Unicoa ollenkaan. Lisäksi Vega Sicilia valmistaa viinistä 5 vuotta kypsytettyä versiota, "Valbuena 5°", jota pidetään Unicon edullisempana (ns. second wine) -versiona.
  • Tinto Pesquera on perinteisesti 100% Tempranillosta valmistettu kypsän mehevä, tuhti, tamminen ja roteva kulttiviini, jolla Ribera del Dueron alue nousi viinimaailman tietouteen.

Laatuluokitukset

Ribera del Dueron viinit jaetaan neljään eri laatuluokkaan:

  • Ribera del Duero – Alle vuoden tammitynnyrissä kypsytetty viini, jonka rypäleet on kasvatettu Ribera del Dueron viinialueella.
  • Crianza – Ribera del Dueron alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty vähintään kaksi vuotta ja josta vähintään vuosi on kypsytetty tammitynnyrissä. Viini on usein melko nuorekas ja pääasiassa tarkoitettu nuorena juotavaksi, vaikka laadukkaat Crianzat saattavat kestää pidempääkin kypsytystä.
  • Reserva – Ribera del Dueron alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty vähintään kolme vuotta ja josta vähintään vuosi on kypsytetty tammitynnyrissä. Viini on usein kypsyneen oloinen, aromikas ja tyylikäs. Tammi maistuu selvästi, mutta viinissä on myös melko runsaasti hedelmäisyyttä. Kestää kypsytystä.
  • Gran Reserva – Ribera del Dueron alueella kasvatetuista rypäleistä tehty viini, jota on kypsytetty vähintään viisi vuotta ja josta vähintään kaksi vuotta on kypsytetty tammitynnyrissä. Viini on usein melko ronski ja monesti tammen aromit hallitsevat viiniä; useat pidempään Gran Reservat saattavat olla paahtuneen hedelmäisiä sekä melko puisia maultaan. Monilla viineillä on hyvä kypsytyskestävyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti