Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.12.11

Hewitson Miss Harry 2008

Hewitson Miss Harry 2008
  • Valmistaja: Hewitson
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Barossa Valley
  • Rypäleet: Grenache, Syrah, Mourvèdre
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,86e (Kesä 2010, Alko)
  • Hinta nyt: 13,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Pelkästään tuoksun perusteella voi päätellä, että viini on lämpimiltä seuduilta – tuoksussa on runsaasti kypsän makeata tuoksua, aivan kuin nuuhkisi vasta-avattua kuningatarhillopurnukkaa.

Miss Harry on valmistettu Ranskan Châteauneuf-du-Papen muhkeantyylikkäistä viineistä kopioidulla GSM-rypäleblendillä, mutta eri maapallonpuolikkaasta johtuen viini ei aivan 1:1 samanlaista tyyliä edusta.

Itse viini on uskomattoman täyteläinen ja tumman marjahilloinen, makujen kirjo on valtava ja vaikka vaikutelmassa on runsaasti uuden maailman viineille tyypillistä hilloisuutta, ei se jää ainoaksi mauksi eikä nouse häiritsevästi liian pintaan.

Kohtalaiset hapot, kevyen pehmeät tanniinit ja pieni tamminen paahtuneisuus löytyvät nopeasti mausta ja tukevat yleisvaikutelmaa niin ettei se pääse lässähtämään vaan kantaa hyvin loppuun saakka. Kypsä hilloisuus pysyy juuri sopivana suhteessa viinin rakenteeseen.

Vaikka en ole uuden maailman ylitsevuotavan hilloisten punaviinien ylin ystävä, on Miss Harry niin tasapainoinen ja maukas, että poikkeuksen tässä tekee helposti ja mielellään. Viini on helppo ja mehukas, mutta myös aromikas ja monipuolinen, eli kelpo viini niin aloittelijalle kuin viinejä arvostavalle. Se ei yritäkään saavuttaa samanlaista hienostunutta kokonaisvaikutelma kuin Châteauneuf-du-Papet, vaan hurmaa puhtaalla ronskiudellaan. Se toimii hyvin voimakkaiden ruokien kera sekä sellaisenaan erinomaisena nuorena nautiskeluviininä joka ei pitkää kypsyttelyä kaipaa.

Lyhyesti: Nuorena juotavaksi tarkoitettu runsas hedelmäpommi.

Arvio: Erinomainen – hyvin tehty GSM-viini järkevään hintaan.

Hinnan (13,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti