Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.11

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner 2009

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Steinsetz 2009
 • Valmistaja: Schloss Gobelsburg
 • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC Reserve
 • Maa: Itävalta
 • Alue: Niederösterreich, Kamptal
 • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 16,97e (Talvi 2011, Alko)
 • Hinta nyt: 17,64e (Helmikuu 2012, Alko)

Tuottaja Schloss Gobelsburg lupaa viinilleen kymmenien vuosien kestävyyttä sekä arviota, että viini saavuttaisi huippuvuotensa noin kymmenen vuoden ikäisenä. Itselläni kärsivällisyyttä riitti reilun puolen vuoden ajan kypsyttämiseen, eli viini tuli korkattua herkässä kahden vuoden iässä.

Lasista nousee huumaava, runsas ja raikas, makean hedelmäinen tuoksu. Ensimmäisinä mielleyhtyminä ovat persikka ja kypsä kriikuna. Tuoksu toisi lähes trooppisia mielleyhtymiä mieleen, ellei sitä tasapainottaisi samalla reipas vuoristoinen mineraalisuus ja muut Veltlinerin tuomat, itävaltalaisiin viineihin yhdistyvät aromit.

Maku on todella runsas. Ja tällä siis tarkoitan TODELLA runsasta makua. Ensimmäisen lasillisen aikana uusia aromeja tuntuu ilmestyvän tyhjästä siinä missä edelliset haipuvat. Voisi melkein luulla maistaneensa peräkkäin kolme eri viiniä yhdellä suullisella. Viinin kuivankirpeän, napakan ja lähes pistelevän hapokkaan suutuntuman vastapainona ovat runsas, kypsän makea ja omenainen hedelmäisyys sekä viherarominen mausteisuus tai yrttisyys.

Viinin jälkimaussa tuntuu paljon kirpeän happamia, vihreitä makuja, ja niin mineraalisuus kuin ohimenevä häivähdys tammeakin vilahtavat viinin maun ryhtyessä muuttumaan kielen takaosissa jälkimauksi. Suuta alkaa kuivaamaan, aivan kuin viinissä olisi pieni, mutta juuri ja juuri erottuva määrä tanniineja.

Oli viinissä tanniineja tai sitten ei, on se kaiken kaikkiaan hurmaava kokonaisuus luonteikkaiden ja voimallisten valkoviinien ystävälle. Ryöppyävä määrä aromeja ja makuja laidasta laitaan, ryhdikäs rakenne ja röyhkeä, mutta valloittava jälkimaku antavat ostajan rahalle selvästi ja reilusti vastinetta. Viinin maussa on sen verran selvää nuorekasta luonnetta, että lupaus huipusta kymmenen vuoden kohdalla kuulostaa vallan realistiselta arviolta.

Lyhyesti: Uskomattoman aromikas ja harteikas valkoviini, joka nuoruuden vimmastaan huolimatta on jo oikein nautittavissa. Tullee kuitenkin vuosien saatossa kehittymään vielä kaikin puolin upeammaksi.

Arvio: Täydellinen – viini on nuorenakin jo niin valloittava kokonaisuus, että superlatiivit rupeavat loppumaan kesken.

Hinnan (17,64e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

3 kommenttia:

 1. Hyvä Otto!

  Minä etsin ja luen erittäin paljon kaikkia arvosteluja mitä netistä sattuu löytämään ja tämä on ehdottomasti yksi parhaita arvosteluja tästä viinistä.
  Enkä tarkoita ainoastaan arvosanaa, vaan sitä miten makuarvio on kirjoitettu.

  systembolaget.se listaa yli 50 Grüner Veltliner viiniä … Niin että otapa sitten selvää mikä niistä on paras ostos! Allt om vin lehti antaa hyvät arvostelut seuraaville, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen:

  2010 Domäne Wachau GV Terrassen Federspiel (nr 74910) 119 kr
  2010 Domäne Wachau GV Smaragd Terrassen (nr 75065) 149 kr

  Eroa on vain puoli pinnaa viitosen skaalalla. Eka viini sai 4 ja toinen 4,5. Tilausvalikoimassa molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuri tattis kehuista! Hienoa kuulla että teksti kelpaa, oikeaan suuntaan ollaan siis koko ajan menty. :)

   Ja ei tuo meidän kotomonopolimme pärjää valikoimallaan hirveästi Systemille, meiltä kun löytyy se n. 15-20 kpl erilaisia Veltlinereitä, eivätkä ne kaikki ole edes 100% GV-viinejä.

   Olisi muutenkin kyllä mukava tutustua Wachaun viineihin enemmän, niitä vain on sen verran vaatimattomasti Alkon valikoimassa, että melkein tilata pitäisi jotta pääsisi niihin käsiksi!

   Poista
 2. Vuoden 2009 Gobelsburg nautittiin grillatun kirjolohen kanssa kesällä 2021. Oli hieno lukea kuvauksia tästä viinistä. Kamptal on huikea paikka ja Gobelsburg mahtava viinitalo.

  VastaaPoista