Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.12.11

La Cuvée Mythique 2007

La Cuvée Mythique 2007
  • Valmistaja: Val d'Orbieu, Les Vigneron de la Mediterranée
  • Tyyppi: Punaviini, IGP / Vin de Pays d'Oc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon
  • Rypäleet: Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11,08e (Kesä 2010, Alko)
  • Hinta nyt: - (Poistunut tuote)

Maanantai-illan ratoksi ja yrttisen makaronilaatikon kyydittäjäksi viinikaapista napattiin nyttemmin jo Alkon vakiovalikoimasta poistunut "pöllöviini", monien Etelä-Ranskan viinitarhojen tuotoksista sekoitettu La Cuvée Mythique.

Viinin tuoksua hallitsee selvä, muhkea mustaherukkaisuus, jota ryhtyy seurailemaan monien tummien marjojen kirjo hienoisen mausteisuuden taustatuella. Väri on syvä verenpunainen – viini ei ole selvästikään enää nuori, mutta ei ole myöskään lähtenyt taittumaan vanhempien viinien tiilenruskeaan.

Tuhti tuoksu antaa odottaa runsasta viiniä, mutta maku yllättää – se on odotettua kepeämpi. Keskitäyteläinen lienee Pöllöviinistä osuvampi kuvaus kuin Alkon käyttämä "täyteläinen".

Kevyempi suutuntuma antaa tilaa viinin kohtalaisille hapoille sekä kypsälle mutta kirpakalle marjaisuudelle. Makean marjan ensivaikutelman jälkeen suun valtaavat tummat mutta kirpeät aromit, positiivisesti luonnetta tuova kitkerä mausteisuus sekä häivähdys lakritsaisuutta. Yleisvaikutelmaksi jää eteläranskalaisten viinien rehti mutkattomuus sekä tietty rustiikkisuus – viini ei yritä turhaan hienostella tai olla tyylikkäämpi mihin sen rahkeet riittävät. Ainoa huomauttamisen arvoinen asia tulee jälkimausta, joka on ikävästi lyhyehkö ja kovin vaatimaton.

Hapot sekä hennot mutta kuitenkin jonkin verran itseään esille tuovat tanniinit antavat viinille ryhtiä, joka pelastaa jossain määrin jopa pelastaa viinin – näin rustiikkisena, mutta ryhdittömämpänä viini olisi ollut pliisu esitys, mutta kun selvät raamit on annettu, jopa näin maalaisen tuntuinen viini kykenee kantamaan itsensä leuka pystyssä loppuun saakka.

Reilun kympin hinnalla viini oli juuri sopivasti hinnoiteltu. Ei yksinkertaiseen luonteeseensa nähden varsinaisesti mikään superedullinen löytö, muttei kyllä myöskään missään nimessä riistohinnoiteltu. Juuri sopivasti hinnoiteltu punaviini, jolla sai mukavasti tyyliä arkeen – siispä hinta-laatusuhde on "ok".

Lyhyesti: Mutkaton, rustiikkinen ja mukava punaviini Ranskan etelärannikolta.

Arvio: Miellyttävä – viini on helppo ja mukavan yksinkertainen arkiviini, mutta sillä on kuitenkin oma luonteensa.

Hinnan (11,08e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti