Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.12.11

Ranska



Yleistä


Ranska on ylivoimaisesti maailman merkittävin viinimaa: sillä on Espanjan jälkeen pinta-alaltaan maailman suurimmat viiniviljelmät ja se on Italian ohella maailman suurin viinintuottaja. Itse asiassa maa tuottaa niin paljon viiniä (erityisesti Languedoc-Roussillonin alue, joka tuottaa yli kolmanneksen Ranskan viinistä – enemmän kuin koko Yhdysvallat yhteensä), että sitä valmistetaan satoja tuhansia litroja enemmän kuin sitä ostetaan.

Ranskan vaikutus maailman viinikulttuuriin on pohjaton: yli 2000 vuotta vanha viinikulttuuri on tuonut maailmaan valtavan määrän kansainvälisesti merkittäviä rypälelajikkeista, useita viininvalmistukseen liittyviä keksintöjä, viinin alkuperää suojelevan Appellaatio-järjestelmän, viinin laadukasta ja alueelle ominaista maaperää painottavan terroir-ajattelun, sekä runsaasti maailmanlaajuista suosiota nauttivien arvoviinien katraan.

Rypäleet

Toisin kuin lähes missään muualla maailmassa, Ranskassa valmistetaan melko tasapuolisesti sekä puna- että valkoviinejä, joista molempia arvostetaan valtavasti ympäri maailman. Tämän lisäksi monet ranskalaiset jälkiruoka-, kuohu-, ja roséeviinit nauttivat myös runsasta kansainvälistä arvostusta.

Ranskassa viljellään hyvin runsaasti kansainvälisiä lajikkeita, mutta tämä johtuu pääasiassa siitä, että valtaosa ns. "kansainvälisistä lajikkeista" on alunperin Ranskasta. Omasta mielestäni seuraavat rypäleet ovat Ranskan viinien kannalta merkittävimpiä:

Punaiset:
  • Cabernet Sauvignon – maailman ylivoimaisesti tunnetuimpia punaisia rypäleitä – käytännössä jokaisessa viiniä viljelevässä maassa viljellään Cabernet Sauvignonia. Bordeaux'n viinien merkittävimpiä rypäleitä.
  • Grenache – Pohjois-Espanjasta peräisin oleva rypälelajike, josta valmistetaan runsaasti mehukkaita Etelä-Rhônen alueen viinejä, merkittävimpänä esimerkkinä arvostetut Châteauneuf-du-Papet.
  • Merlot – Vaikka Merlot on monien helppojen ja edullisten pöytäviinien perusrypäle, on se Cabernet Sauvignonin ohella myös merkittävin Bordeaux'n viinien rypäle. Maailman yksi arvostetuimmista viinitaloista, Château Pétrus, valmistaa viininsä pääasiassa Merlot'sta.
  • Pinot Noir – Erityisesti Bourgognen (Burgundin) alueen punaisten viinien merkittävin rypäle. Pinot Noir on hankalasti kasvatettava ja pieniä satoja tuottava hyvin hapokas rypäle, josta saadaan kevyitä ja arvokkaan vivahteikkaita viinejä. On myös ainoa laillinen punainen rypälelajike Shamppanjassa.
  • Syrah – Grenachen ohella Etelä-Rhônen merkittävin punainen rypäle. Suosii erityisesti lämpimiä ilmastoja, minkä voi nähdä lajikkeen suosiossa ympäri uuden maailman nimellä Shiraz.
Valkoiset:
  • Chardonnay – Maailman merkittävin valkoinen rypälelajike. On erityisen merkittävä mm. Champagnen alueen arvostetuissa kuohuviineissä ja Bourgognen alueen valkoisissa valkoviineissä. Chardonnayn ominaismaku edustaa monille ihmisille valkoviinin stereotyyppiä.
  • Colombard – runsassatoinen ja hedelmäinen rypälelajike, jota käytetään sen runsaan happoisuuden vuoksi erityisesti viinisekoituksissa tuomassa rakennetta.
  • Riesling – hyvin hapokas saksalaisperäinen rypäle. On Saksan rajalla sijaitsevan Alsacen alueen viinien merkittävimpiä rypäleitä.
  • Sauvignon Blanc – usein nuorena juotavaksi tarkoitettujen viinien raikas ja runsashappoinen rypäle. Arvostettujen Pouilly-Fumén ja Sancerren alueiden viinen perusrypäle sekä merkittävä osa Bordeaux'n maailmankuulun Sauternes'n jälkiruokaviinien rypälesekoitusta.
  • Ugni Blanc (Trebbiano) – hyväsatoinen rypäle, joka viininvalmistuksessa tuottaa melko hengettömiä ja helppoja viinejä, mutta on pääasiallinen rypäle konjakin ja armanjakin valmistuksessa. Ylivoimaisesti Ranskan viljeillyin viinilajike.


Viinityylit


Johtuen Ranskan valtavasta kirjosta lähes kaikentyyppisten viinien saralla, Ranskassa valmistetaan lähes kaikentyyppisiä viinejä. Ranskalla on pitkä historia viinien yhdistämisestä ruoan kanssa, minkä johdosta monet viinit on erityisesti tarkoitettu ruoan kanssa nautittaviksi. Monien viinien tapauksessa viinit ovat kehitetty sopimaan erityisesti alueen omaan ruokakulttuuriin.
  • Punaviinit ovat edullisemmassa päässä usein helppoja, mehukkaita ja yksinkertaisia, mutta viinin hinnan noustessa tyylit lähtevät eroamaan Bourgognen hillityistä ja hapokkaista Pinot Noireista aina Bordeaux'n tammisen tiukkoihin ja Etelä-Rhônen paksuntäyteläisiin punaviineihin.
  • Valkoviinit ovat edullisessa päässä punaviinien tapaan helppoja ja hedelmäisiä, mutta arvokkaammat valkoviinit ovat huomattavan erityyppisiä keskenään. Alsacen valkoviinit ovat mineraalisia ja sitruksisia, Pouilly-Fumén ja Sancerren Sauvignon Blanc't raikkaita ja hapokkaita, Chablis'n Chardonnayt elegantteja ja puhdaspiirteisiä, kun taas Bourgognen valkoviinit ovat yleisesti leveitä ja tammitettuja. Juran alue valmistaa keltaisia ja hapettuneita ns. keltaisia viinejä (vin jaune.)
  • Kuohuviineistä ylivoimaisesti tunnetuimpia ovat maailmanlaajuista suosiota nauttivat hiivaiset ja mineraaliset Champagnen Shamppanjat, mutta myös mm. shamppanjamenetelmällä valmistetut Crémant-kuohuviinit ovat erittäin tyylikkäitä ja elegantteja vaihtoehtoja Shamppanjalle.
  • Roséeviinejä valmistetaan ympäri Ranskaa, niistä merkittävimpiä ovat tuhdit ja intensiiviset Tavel'n ja kevyet ja hapokkaat Provencen roséet.
  • Jälkiruokaviineistä merkittävimpiä ovat Bordeaux'n alueelta tulevat Sauternes'n valkoiset jälkiruokaviinit sekä esimerkiksi Etelä-Ranskan punertavat Banyuls-viinit.
  • Lisäksi viinirypäleistä valmistetaan Armagnac'n ja Cognac'n alueilla kansainvälisesti arvostettuja, tyylikkäitä brandyja.

Laatuluokitukset

Rankassa on tällä hetkellä käynnissä merkittävä laatuluokkien uudistus. Pääasiassa vuonna 2012 voimaan tulevat laatuluokitukset ovat:
  • Vin de Table / Vin de France (VdT / VdF) – pöytäviiniluokitus, jossa valtaosa viineistä on helppoja ja yksinkertaisia. VdT/VdF-viinien edellytetään olevan tehtyjä ranskalaisista rypäleistä, ja etiketissä edellytetään löytyvän vain valmistajan nimi. Vain n. Ranskassa valmistetusta 10% viinistä kuuluu tähän luokkaan.
  • Vin de Pays / Indication Géographique Protégée (VdP / IGP) – joitakin rajoitteita asettava laatuluokitus. VdP/IGP-viinien on oltava tehtyjä tietyistä lajikkeista tai sekoituksista, mutta vapaus käyttää lajikkeita on huomattavasti suurempi kuin AOC-viineissä. Yli kolmasosa Ranskassa tehdyistä viineistä kuuluu tähän luokkaan.
  • Appellation d'Origine Contrôlée (AOC, myös AC) – tiettyä aluetta edustavat viinit, joilla on runsaasti rypäleitä tai niiden kasvatusaluita koskevia rajoituksia. Yli puolet Ranskassa tehdyistä viineistä kuuluu tähän luokkaan.

Viinialueet


Ranskan Appellaatioita valvova elin INAO määrittää appellaatioille tiukat, alueiden omaa, perinteistä viininvalmistusta edustavat rajoitukset sekä arvioi viinin edustavuuden. Jos viini ei täytä INAO:n kriteerejä, se voidaan pudottaa VdP/IGP-, tai jopa pöytäviiniluokkaan.

Muutama merkittävä Ranskan appellaatio:
  • Alsace – Saksan rajalla sijaitseva viinialue, joka on keskittynyt erityisesti raikkaiden, mineraalisten ja hapokkaiden valkoviinien valmistukseen. Helposti tunnistettava viinityyppi johtuen aluella valmistettujen viinien kapean pitkulaisesta viinipulloista (flûtes d'Alsace.)
  • Armagnac – Bordeaux'n eteläpuolella sijaitseva alue on tunnettu pitkään tammessa kypsytettyjen, tyylikkäiden brandyjen valmistamisesta.
  • Bordeaux – Ranskan länsirannikolla sijaitseva viinialue nauttii suorastaan käsittämätöntä suosiota viininystävien keskuudessa ja useat maailman hinnakkaimmista viineistä tulevat täältä. Tunnetaan erityisesti punaviineistään, jotka jakautuvat kahden eri koulukunnan tyyliin (ns. vasen ja oikea ranta), sekä makeista ja jalohomeisista valkoviineistään.
  • Bourgogne – Ranskan itälaidalla sijaitseva alue, jossa valmistetaan erityisesti hapokkaita ja elegantteja Pinot Noir -viinejä että tammisia Chardonnay-viinejä. Alueen Beaujolais on erikoistunut kevyisiin Gamay-viineihin, kun taas Chablis'ta tulee runsaasti puhtaita ja selväpiirteisiä Chardonnay-viinejä. Lisäksi alueelta löytyy mm. Meursault'n ja Montrachet'n viinitarhat, joista sanotaan tulevan maailman hienoimmat Chardonnay-valkoviinit.
  • Champagne – Pohjois-Ranskassa sijaitseva alue, joka on erikoistunut valmistamaan elegantteja, pitkäikäisiä, mineraalisia ja hiivaisia kuohuviinejä. Käytännössä kaikki maailman hinnakkaista kuohuviineistä tulevat Champagnesta.
  • Cognac – Bordeaux'n pohjoispuolella sijaitseva alue on tunnettu pitkään tammessa kypsytettyjen, eleganttien brandyjen valmistamisesta.
  • Jura – Sveitsin rajalla sijaitseva viinialue, jossa valmistetaan erityisesti hapettuneita, kevyen pähkinäisiä ns. keltaisia viinejä.
  • Languedoc-Roussillon – Välimeren rannikolla, Espanjan vieressä sijaitseva lämmin ja kostea viinialue, jossa valmistetaan valtaosa Ranskan viineistä. Viinit painottuvat erityisesti yksinkertaisiin pöytäviineihin.
  • Loiren laakso – Keski-Ranskassa sijaitseva viinialue, jossa sijaitsevat maailmankuuluista Sauvignon Blanc -valkoviineistään tunnetut Pouilly-Fuméen ja Sancerren viinialueet.
  • Provence – Välimeren rannikolla, Italian vieressä sijaitseva viinialue, joka on erikoistunut erityisesti elegantteihin roséeviineihin.
  • Rhônen laakso – Provencen pohjoispuolella sijaitseva viinialue, jossa valmistetaan niin puna-, valko- kuin roséeviinejä. Erityisen suurta suosiota nauttivat runsaan hedelmäiset Châteauneuf-du-Papen puna- ja valkoviinit.

Ranska Alkon hyllyllä

  • Punaviinit: Ranskan punaviinihyllystä viinin valikointi voi olla melkoista miinakentällä kävelemistä, sillä monesti viinin hinta ja sen laatu eivät kulje lineaarisesti käsi kädessä, minkä lisäksi pelkästään yhdellä alueella saatetaan valmistaa hyvin erilaisia ja -tasoisia viinejä, mikä ei yhtään helpota valinnanvaikeutta. Ranskalaiset viinit ovat myös usein melko tanniinisia, hapokkaita, mausteisia, eikä niin täyteläisiä, mikä selittänee ranskalaisten punaviinien "surkeutta" ja huonoa mainetta erityisesti mehukkaita ja helppoja Australian ja Chilen viinejä harrastavien ihmisten keskuudessa. Useimmiten kannattaa suhtautua epäillen Vin de Table-tasoisiin viineihin sekä edullisiin Languedoc-Roussillonin viineihin, sillä molemmissa kategorioissa hyvän viinin löytäminen ei ole mahdotonta, mutta todella vaikeata. Useimmiten rankalaisviinit ovat nappivalintoja ruokapöytään, mutta esimerkiksi Rhônesta tulevat viinit sekä hieman hinnakkaammat Bordeaux'laiset ovat oikein erinomaisia sellaisenaan. Lisäksi monet tyyriimmät ranskalaispunaviinit ovat pitkää kypsytyskestävyyttä metsästävien vakiovalinta.

    Suosittelen: punaiset Bordeaux'n, Bourgognen ja Rhônen viinit +10 euron hintaluokassa
  • Valkoviinit: Ranska taitaa olla Alkon monipuolisin ja laadukkain osasto valkoviinipuolella. Erityisesti valkoviineistään tunnetuilta alueilta tulevat AOC-viinit ovat lähes järjestään laadukkaita jopa hintaluokan edullisimmista edustajista lähtien.

    Suosittelen: valkoiset Alsacen, Bourgognen, Chablis'n ja hinnakkaammat Loiren viinit.
  • Kuohuviinit: moni elää siinä uskossa, että hinnakkaat kuohuvat kannattaa etsiä Ranskan puolelta, edullisemmat Espanjan. Tässä piilee totuuden siemen, mutta tähänkään ei kannata puusilmäisesti uskoa: muualla maailmassa tehdään myös oikein erinomaisia, hinnakkaampia kuohuviinejä siinä missä Ranskassa tehdään varsin upeita edullisia kuohuvia.

    Suosittelen: AOC Crémant d'Alsace- ja Vouvray-viinit, Champagnen viinit hintaluokassa 30-50e.

  • Roséeviinit: Ranska on ainakin omasta mielestäni maailman paras roséeviinimaa. Millään muulla maalla ei ole omia appellaatioita yksinomaan roséeviinien valmistamiseen, minkä vuoksi Ranskasta tuleekin todella paljon erilaisia ja persoonallisia roséeviinejä.

    Suosittelen: runsaat Tavelin alueen roséeviinit, tyylikkäät ja tasapainoiset Provencen (ml. Bandolin) alueen roséeviinit ja simppelit mutta sympaattiset Loiren (ml. Anjou) roséeviinit ovat kaikki tutustumisen arvoisia esityksiä.

  • Makeat ja väkevät viinit: Ranskassa tehdään ympäri maata vallan erinomaisia makeita ja väkeviä viinejä, mutta Alkon valikoimista löytyy lähinna vain Sauternes'n (ml. Barsac'n) alueen jalohomeisia viinejä sekä väkeviä Banyulseja. Molemmat ovat lähes poikkeuksetta aina vähintään hintansa väärtejä, mutta erityisesti Sauternes't usein nousevat nopeammin laadussa kuin hinnassa melko korkealle hintahaitarissa eli laatuun kannattaa panostaa.

    Suosittelen: AOC Sauternes +15 euron hintaluokassa sekä kaikki Banyulsit, Vendanges Tardives- ja Sélection des Grains Nobles -viinit mitä sattuu vastaan tulemaan.

4 kommenttia:

  1. Hyvin tiivistäen kirjoitettu selkeä juttu vaikeasta aiheesta.

    VastaaPoista
  2. Suuri tattis!

    Mukavaa aina kuulla tunnustusta. Yleensä pyrin saamaan kaikkiin viinimaa- ja viinialue-esittelyihin oleellisimmat perustiedot, joiden avulla voi asiaa tuntemattomampikin lähteä turvallisin mielin etsimään omaan makuunsa sopivaa viiniä. Lohdullista kuulla, että muidenkin mielestä homma toimii!

    VastaaPoista
  3. Kiitos paljon, tämä oli hyvä ja tiivis paketti! Hyviä jouluja!

    VastaaPoista
  4. Kiitos,tosi hieno tiivistelmä alueista. Olis todella hieno nähdä vastaava vuosikerroista. Olisko tiatoo??

    VastaaPoista