Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.12.11

Langa Trilogia 2008

Langa Trilogia 2008

  • Valmistaja: Bodegas Langa
  • Tyyppi: Punaviini, DO Calatayud, luomu
  • Maa: Espanja
  • Alue: Aragón, Calatayud
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (34%), Merlot (33%), Syrah (33%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 4,54e (Heinäkuu 2011, Alko)
  • Hinta nyt: 5,19e (Tammikuu 2014, Alko)

Viinin nimi lienee peräisin viinin kolmen rypäleen sekoituksesta, joista yhdenkään aromit eivät tunnu dominoivan muiden ylitse.

Synteettisen korkin alta paljastuu marjaisia ja maanläheisiä – oikeastaan lähes tyrmäävän tallisia tuoksuja. Siispä viiniä lasiin ja testaamaan!

Suutuntuman ensivaikutelma on miellyttävän pehmeä, mutta viinin kirpakkaat hapot ja runsas alkoholisuus astuvat nopeasti peliin ja tuovat makuun selvää särmää.

Viinin maku on kuiva ja keskitäyteläinen, mielikuvat pyörivät tummasävyisen marjan ja polttelevan mausteisuuden tuntumassa. Reilut hapot tuovat asennetta ja ryhtiä makuun tanniinien puraisun puuttuessa. Maku tuntuu kuitenkin olevan hieman yksiuloitteinen eikä se tarjoile suuria yllätyksiä, mutta jälkimaku sen sijaan on todella pitkä ja sitä hallitsee voimakas katkeroinen elementti.

Tunnin avauduttuaan viini on selvästi auennut ja muuttunut; punainen marjaisuus on astunut voimakkaasti estradille. Hapot ovat erinomaisessa tasapainossa viinin tuhdimman ja marjaisen hedelmän kanssa. Yleisvaikutelma on selvästi juuriavattua viiniä pehmeämpi.

Suoraan pullosta ja hieman viilennettynä viini on näppärä arkiviini hieman rasvaisemmille ruoille, joissa rasva hillitsee viinin ronskeja happoja ja sen mausteisuus pääsee loistamaan. Sen sijaan tunnin odotuksella viinistä kuoriutuu oikein miellyttävän pehmeä ja tasapainoinen seurusteluviini.

Langa Trilogia ei tarjoile valtavia elämyksiä, mutta kun katsoo minkälaisessa seurassa se painii hintaluokassaan, sehän on suorastaan ykkösvalinta. Muistutan kuitenkin antamaan viinille hyvin aikaa, jos kaipaa pehmeämpää ja helpompaa viiniä!

Lyhyesti: Särmikäs ja kaikkea muuta kuin miellyttämisenhaluinen espanjalainen todella edulliseen hintaan.

Arvio: Hyvä – hintaluokkansa ehdottomia hallitsijoita, yksi parhaista Alkon puolikkaista punaviineistä.

Hinnan (5,19e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti